0

П редстои съществено затопляне през следващите дни, но след това времето обръща палачинката и идва студ. Той ще ни бъде донесен от нов циклон. Това каза пред „Телеграф“ климатологът Симеон Матев. „Утрото днес ще е студено, с отрицателни температури, но през деня от югозапад ще започне пренос на топъл въздух и под негово влияние температурите ще се повишават“, заяви той и добави, че на места в страната ще има условия и за мъгли, които ще се задържат през по-голямата част от деня. Това ще се промени в петък, защото вятърът ще се усили от югозапад и топлото ще обхване цялата страна. „Температурите на 1 декември ще бъдат с максимални стойности между 12 и 18 градуса. Подобни температури ще имаме и в събота. Това ще протича на фона на разкъсана облачност, но няма да вали“, обясни климатологът.

Обрат

Промяната във времето ще започне от събота следобед и ще завърши в неделя, когато от северозапад ще започне да нахлува студен въздух и температурите ще започнат да се понижават. „В Западна и Централна България температурите ще бъдат 5-10 градуса, в Източна все още ще е топло, до 12-13. Ще превалява дъжд, като по-съществени количества ще има в Северна България“, заяви той. През нощта в неделя срещу понеделник на места в Североизточна България, Добруджа, Лудогорието и в планинските части на Западна България дъждът ще премине в сняг. „За разлика от миналия път този път значителни снеговалежи са много малко вероятни, т.е. няма да имаме снежен апокалипсис отново“, обеща Матев. По думите му във вторник ще има затишие – спокойно време, придружено с мъгли в сутрешните часове и отрицателни температури преди обед, а следобед те ще бъдат между 4 до 9 градуса. В сряда също се очаква да започнат превалявания от дъжд и сняг, като те ще бъдат по-съществени в Южна България. „Циклонът, който ще бъде в средата на следващата седмица, още не е ясна траекторията му на движение. Ако центърът му е малко по на север, ще вали по-сериозно, ако мине през Гърция, ще засегне само Южна България“, каза той.

Сняг

През втората половина на първата десетдневка на декември не се очакват снеговалежи, прогнозира Матев. „Динамика в началото на месеца, успокояване през периода 8-12-и и нова динамика в средата на месеца“, обобщи климатологът. Според него за празника на студентите времето ще е по-спокойно, но дали това ще се случи, зависи от това как ще премине очакваният циклон в средата на идната седмица.