0

Г одина след размяната на бебета в болница „Шейново" говори майката открила, че занесла вкъщи чуждо дете. За случая стана ясно през декември 2022 година, два месеца след раждането им. След като втори ДНК тест установи размяната, двете майки се съгласиха децата да бъдат отглеждани от биологичните си родители. Наложени бяха и дисциплинарни наказания на няколко души от персонала на болницата.

ОТКРАДНАТ ЖИВОТ: Болница „Шейново“ с важно решение по казуса с разменените бебета

Една от майките разказа пред NOVA как с бащата открили, че детето не е тяхното. По думите й съвсем случайно прибирала документите от изписването на бебето и забелязала, че номерата на гривните са различни. "Отидох при мъжа ми и той се шокира. Не знаеше какво да каже. Решихме да звъннем в болницата. Говорих с акушерка, след това ме препратиха към завеждаща отделението лекарка. Тя предложи да се направи ДНК тест. На следващия ден отидохме в лечебното заведение и направихме тест. През това време с нас се свързаха от полицията, дадохме обяснения. Направихме и тест към следствието, което се заведе”, обясни майката. Жената е родила секцио по медицински причини.

СЪДЕБНАТА САГА ЗАПОЧВА: Двете семейства на разменените бебета подадоха иск в съда

„Докато си на операционната, ти показват бебето за секунди. Беше повито и почти нищо не видях. Зърнах го за секунди. Не се чувствах добре по време на операцията и нямам много спомени. След това ме приведоха в реанимация. На следващия ден ме настаниха в стая. Там кърмих небиологичното ми дете”, каза още майката на едно от разменените бебета. По думите й от следствието разбрала, че смяната е станала още в първите часове след раждането.

ОТКРАДНАТ ЖИВОТ: Трима виновни за разменените бебета в "Шейново"

„Практиката е такава, че на обед всички бебета се водят при майките, но моето го нямаше. Първият ден, след като ме настаниха в стая, се качих  в Клиниката по неонатологията. Извадиха само едно бебе и ми казаха, че това е моето. Табелката на кошчето отговаряше на моята гривна, но не погледнах гривната на бебето. Не ми е минавало през ума, че това може да се случи в 21 век. Отивам с цялото си доверие да родя в тази болница. Живея истински живот, не във филм”, споделя през сълзи жената. Според нея става въпрос за грешка, а не за умишлено деяние.

„От всички изявления на болницата разбрах, че бебетата са разменени в кошчетата. Родени са с 10 минути разлика. Като в деня на изписването аз бях последна – в 16.00 ч.”, разказа още жената.

Тя сподели още, че е имала много силна връзка с небиологичното й дете. „Имам три деца, нищо, че едното не е при мен”, каза майката.

СЛЕД СЛУЧАЯ С РАЗМЯНАТА: Под лупа всички АГ болници