0

Г азовата връзка с Гърция все още не е готова за ползване, заявиха служебният вицепремиер Христо Алексиев и служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков. Двамата инспектираха на място междусистемната връзка Гърция - България.

Обиколката им стартира на газоизмервателната станция Стара Загора, след което двамата посетиха Кранов възел 6, разположен до село Тракия, както и канал на Напоителни системи и диспечерски център в село Стамболийски.

"Днес газ не открихме, а строителни дейности и незавършена сграда. Без приключване на тази сграда интерконекторът няма как да заработи. Полагаме денонощни усилия, за да приключим всички действия по завършването на обекта. Огледахме критичните и проблемни локации, набелязали сме решения, строителят трябва да подготви график. Цялата държава ще предостави подкрепа и е мобилизирана, за да помогне на строителя да завърши обекта", заяви Алексиев.

"В момента този обект изглежда като луксозна сграда с мебели, но до нея няма достъп на ток", допълни Шишков.

Другият приоритет на властите е финансовото стабилизиране на "Булгаргаз". По думите на служебния вицепремиер в дружеството има дупка от поне един милиард.

"Никой не се е погрижил да се осигурят пари на "Булгаргаз", да се разпратят доставките - от където и да са те, независимо дали азерски газ или "Газпром", заяви Алексиев.