1

С лужебният премиер Гълъб Донев не би участвал в редовен кабинет. Това заяви самият той след като с министъра на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков прерязаха лента на нов 6,5-километров участък по магистрала "Европа" между ГКПП "Калотина" и Драгоман.

Парламентът трябва да работи в единство и да търси допирателни линии, по които да направи широка коалиция, за да излъчат редовно правителство, което да работи устойчиво и ефективно, за да решава проблемите на българските граждани, а те не са никак малко, каза премиерът. Служебното правителство работи перфектно и решава тези проблеми, но е добре и политическите партии да поемат своята отговорност, подчерта Донев. Той добави, че не може да гадае какво ще се случи след Великден, всичко било в ръцете на депутатите.

Донев определи като политическа ирония предложението на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов служебните министри да бъдат гласувани от парламента като редовно правителство. Той посочи, че няма да приеме предложение да влезе в редовно правителство. Ако не може да има редовен кабинет, президентът Румен Радев ще реши какво да е следващото служебно правителство, каза Донев.

Международните партньори не се притесняват от това, че управлява служебно правителство, защото това е конституционният ред, посочи Донев.

Преговорите за промяна на Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ) с ЕК вървят интензивно, следващият кръг е насрочен за 20 април, каза още премиерът. Няма опасност България да загуби пари от НПВУ, посочи той. Ако не се състави редовно правителство, ние сме готови да внесем проектобюджет до края на април, добави той на въпрос на репортер на БТА.