0

"Мини Марица изток" излиза на протест заради решението на кабинета да приеме плановете за въглищните райони, които решават съдбата на отрасъла. Утре правителството планира да одобри документите на извънредно заседание

В утрешния ден недоволните ще направят три блокади на възлови точки в страната - Прохода на републиката в Гурково, магистрала "Тракия" в зоната на Стара Загора, пътя Стара Загора - Хасково и пътя Гълъбово - Димитровград. Ще бъде блокирано и кръстовището при с. Драгичево на главния път Е-79 между София и Перник.

"Ще държим блокадите, докато исканията ни не бъдат одобрени", каза Деян Дяков - председателят на синдикатите в ТЕЦ Марица изток - 2 и водач на днешния протест в Раднево пред БНТ. 

Решението на Народното събрание казва, че "Марица изток" трябва да работи на пълни обороти до 2038 г. Това решение обаче не се спазва вече от две поредни правителства, коментира Дяков.

"Исканията са елементарни - правителството едва снощи внесе териториалния план, днес веднага идват в Стара Загора да правят обществено обсъждане без да са ни го представили предварително и едва ли не утре е крайният срок за предаване. Това е меко казано скандално. Още 2026 г. е заложено ограничаване на въглищните мощности, а после 2030 г."

Понякога проблемите не могат да се решат само със синдикални действия, каза още Дяков, който е и кандидат за общински съветник на предстоящите местни избори. "Намерението ни беше да обединим целия град, защото проблемът не е само за Марица Изток, проблемът е национален и икономически за Стара Загора", посочи още той.