0

„Как може всичкият боклук на Европа да се събере в тоя полет“.

Тази и други обидни, расистки реплики и реч на омразата по етническа линия чули пътниците за полета на авиокомпанията „Уизер“ от София за Айндховен в сряда от служителите по сигурността, докато проверявали дрехите и багажа им.

Коментари

За грозната сцена в „Телеграф“ алармираха пътуващи, които случайно станали свидетели на продължителна серия от обидни коментари от служителите към преминаващите проверка граждани с по-тъмен цвят на кожата, както и с облекло, характерно за страните от Близкия изток.

„Глей го тоя, сто пъти му каза да си извади нещата от джобовете и не разбира“, споделил един от служителите. "Ами араби, кво очакваш от тия...", казал друг, зает с дейността да проверява багажа за взривни вещества, оръжия и други забранени за полета предмети.

Грозно

"И гледа арабелската коза тъпо, а тоалетната баш отсреща и не я вижда", коментирали още служителите объркването на пътничка чужденка. Това се случвало, докато обектът на подигравателните реплики - жена, чувала всичко. „Какъв е тоя полет, тука се е събрал целият боклук на Европа“, споделил друг от служителите. Според свидетели единствената причина да не се стигне до пререкания с пътниците била това, че за щастие се оказало, че никой не говори български.

Позиция

„СОФ Кънект“ въведе Етичен кодекс, който определя и изисква правилното поведение и отношение на всички служители в компанията, включително към пътниците, пътуващи през летището.

Провеждат се редовни обучения по Етичен кодекс, за да се гарантира висок стандарт на обслужване“, коментираха за „Телеграф“ от концесионера на летище София. Оттам допълниха и че редовно провеждат специализирани обучения за подобряване на уменията за обслужване на пътници и такива, предназначени за пътници с намалена подвижност или други специални потребности.

Оттам се извиниха на пътниците, станали свидетели на грозното отношение, и категорично заявиха, че в компанията е наложена политика на нулева толерантност към всякаква форма на дискриминация или реч на омразата.

От летището са категорични, че не толерират реч на омразата сред подчинените си.