0

С лънце и летен дъжд очакваме в деня на Съединението. Времето през тези празнични дни ще бъде доста динамично, но най-важното е, че ще бъде топло и с много слънце, като ще има и следобедни превалявания, коментира пред вестник „Телеграф“ климатологът проф. Георги Рачев. Напълно възможно е да се образуват купесто-дъждовни облаци и да има прегърмявания.

Жега

Днешният празничен ден ще се отличава с много слънце и високи температури. Максималните температури в страната ще останат в рамките на 28-32 градуса. „С чувство за хумор ще кажа, че грилът, на който бяхме подложени в продължение на три месеца, все още изстива твърде бавно. Ние се движим с 4 градуса над нормата, която е характерна за септември. В Западна България и планинските райони в следобедните часове ще се развива мощна купесто-дъждовна облачност и ще превали. Валежите ще бъдат типично летни с петнист характер. В отделни места, главно в планините, те могат да имат и интензивен характер, т.е. валежите могат да достигнат до 10-15 литра на квадратен метър“, коментира още професорът.

На морето хората ще се ползват с целия бонус, който може да им предложи септември - много слънце, топла вода и температури от 26-27 градуса. Избралите да почиват на планина трябва да планират преходите си до ранния следобед, особено тези, които се намират във високата планина. Сутринта ще бъде спокойно, тихо и на много места слънчево, а следобед се очакват гръмотевични бури, развитие на мощна купесто-дъждовна облачност. Така че до 2-3 часа трябва да са стигнали до мястото, което са си набелязали.

Море

В събота ще има понижение на температурите, но то ще бъде на фона на тези топли дни досега. Температурите остават типично летни. Максималните ще бъдат между 26-31 градуса и има голяма вероятност да превали в следобедните часове. Въпреки тези валежи времето ще остане доста топло.
В неделя времето ще се усмихне още и ще се установи слънчево време, като температурите ще се върнат почти от нивото от празничния ден. В ниските части ще бъдат между 27 и 32 градуса. По морето валежите в неделния ден трябва да спрат. Ще бъде с разкъсана облачност, но топло. Валежи ще има само на отделни и изолирани места в планините, уточни проф. Рачев.