0

Р афтъри и каякари окупираха поречието на река Струма в района на Кресненското дефиле през изминалия уикенд, за да дадат официално старт на сезона. 

Все повече са мераклиите да вдигнат адреналина със спускане с лодки в бързите води. Купонът в района от Симитли до Кресна е гарантиран, тъй като се правят и много демонстративни спускания по бързеите. Тръпката от екстремното пътуване си заслужава. И за деца, и за възрастни рафтингът е незабравимо изживяване и много силна емоция. 

Трасе

Желаещи не липсват, въпреки че пътуването върху буйните води на реката не е никак просто нещо. Пред ентусиастите е едно от най-добрите естествени трасета в страната, което е с дължина от 12-13 километра. За да се стигне от старта до финала, са нужни около два часа, а понякога и повече. Шоуто е гарантирано при екстремните спускания с лодки, но е необходима и желязна дисциплина, както и спазване на правилата, за да не се допускат никакви инциденти. Рафтинг клубовете предлагат пълна екипировка - каска, жилетка, обувки за вода, неопрен, гребло. Има осигурен транспорт и застраховка. Инструкторите пък притежават сертификати от Световната федерация по рафтинг. За тези, които желаят да запечaтат незабравимите моменти, се предлагат снимки и късометражен филм срещу допълнително заплащане на място.

Скокове

В спускането в най-атрактивната и най-забавна част на река Струма в района на Кресненското дефиле се редуват екстремни и спокойни участъци. Специално за най-щурите приключенци и за любителите на екстремни преживявания има ново преживяване - скокове от скали с различна височина в зависимост от нивото на водата. Спускането от по-спокойната част на река Струма е подходящо за семейства с деца, както и за възрастни хора с нестихващо желание за силни емоции. Все повече са тези, които искат да се насладят на забавно и сигурно приключение.

„И при нас инфлацията си казва думата, всичко поскъпна - оборудване, заплащане на инструктори, други разходи. Затова спускането на човек вече е 70 лева, преди струваше 50 лева. При предварителна заявка сумата пада на 60 лева, а за рожденици даваме едно спускане безплатно”, споделят от рафтинг клубовете в района на община Симитли. 

Мерки

Всеки посетител подписва декларация, преди да се качи в лодката, че е наясно с рисковете, които поема. Водата не бива да се подценява. Заради това се вземат всички предпазни мерки за сигурността на любителите на екстремния спорт. „Най-важно е хората в лодката да слушат инструктора, който е и водач. Да чуят внимателно инструктажа преди спускането. Всеки може да попадне в стресова ситуация, трябва да е наясно как да излезе от нея. Целта ни е да знаем как е трасето, защото всяка година има някакви нови „гости” в реката - дървета, огромни скални късове, други обемисти предмети”, казват гидовете в рафтинг клубовете.   

Все повече фирми от цялата страна атакуват река Струма заради тиймбилдинг със спускане с лодки. Най-активни в това отношение са IT специалисти, които „изпушват” пред компютрите и търсят адреналина, природата и купона, твърдят още от клубовете по рафтинг. Диапазонът във възрастта на рафтърите е от 1 до 80 години.

Преходно средиземноморският климат в Кресненското дефиле е изключително гостоприемен към желаещите да го посетят в началото на пролетта, тъй като температурата на въздуха е много по-мека, отколкото в по-северно разположените територии на страната.

Симитли става национален център за рафтинг

Община Симитли има амбицията да се превърне в национален рафтинг център. От години различни клубове за практикуването на екстремния спорт развиват своята дейност в района. Мераклиите да се спуснат по бързеите на река Струма пък се увеличават с всяка изминала година. Повече са не само нашенците, но и чужденците, които искат да усетят тръпката от опасното пътуване по едно от най-добрите естествени трасета в страната в Кресненското дефиле.

„Отдавна обмисляме идеята да станем национален рафтинг център. Имаме всички дадености - най-доброто трасе в страната, много възможности за отдих и развлечения след спусканията по бързеите. Ще направим необходимата база”, коментира кметът на община Симитли Апостол Апостолов.