0

Б ез да се замисля, 24-годишният Януш Георгиев от Козлодуй, инструктор по рафтинг, се хвърля в бързеите на Струма, за да помогне на дама, чиято чанта е паднала в реката. Една жена - Гергана Петрова, откри наведнъж и Яни, и доброто. Намери го там някъде, в Кресненското дефиле, в базата на фирма „Адвенчър Нет”. Младият мъж е инструктор по рафтинг във фирмата, която е водеща за приключения с рафтинг, каяк, за преходи - пешеходни и с колела, за тиймбилдинг проекти и детски лагери. 

Случка 

„Всичко се случи в сряда, 19 юли. Тъкмо се спускахме по бързеите в река Струма. Видяхме кола на паркинга, а до нея една видимо притеснена жена - Гергана Петрова. Помоли ни за помощ. Чантата й била забравена на тавана на колата, но паднала по време на движението. Някой я е намерил, взел парите и хвърлил чантата през моста в реката”, разказва Яни. Местоположението й собственичката открила с помощта на телефона на дъщеря си, който засякъл къде е мобилният телефон на майка й. За късмет този, който прибрал парите, не взел телефона и документите. Гергана казала на Яни и колегата му Минко, че чантата е кафява и най-вероятно се намира някъде в бързите води на реката. Яни веднага навлязъл във водата, а колегата му тръгнал по брега, за да търси там. 

„Видях чантата, която се бе заклещила между камъните. Оказа се, че телефонът на жената е водоустойчив, беше здрав, документите също не бяха увредени. Тя ни благодари сърдечно, беше трогната от непоколебимостта ни да й помогнем, за да си намери чантата. Появи се в лагера ни и в петък, за да даде подаръци на мен и колегата ми Минко. Макар че я бяхме уверили, че нито искаме пари, нито дарове. С нея вече сме приятели”, споделя Яни. 

Опит 

Гергана Петрова още не се е спускала с лодка, но уверили, че ще го направи след две седмици, когато е рожденият ден на дъщеря й. Гергана ще подари на детето си това незабравимо преживяване, в което има много адреналин и тръпка. 

Екипът на „Адвенчър Нет” не за първи път помага с уменията си да се движат уверено и смело по реката. Тук познават реката като дланта на ръката си. Случвало се е полицията да иска подкрепа в издирването на загубили се и изчезнали хора. 

Самият Януш Георгиев от петгодишен е по водите, по реките, запален е по водните спортове – кара водни ски, рафтинг, каяк, също и уейкборд. Обича и зимните спортове – през зимата често е със ски и сноуборд по пистите.

Пример 

„Няма място за страх при нас щом влезем в реката. Преборваме страха, защото сме длъжни да дадем кураж на останалите в лодката. Ние сме хората, които определяме правилата и поведението на всеки един от екипажа, за да са безаварийни спусканията в бързеите на река Струма. Никога не бива да подценяваме която и да е природна стихия. Природата има своето неповторимо очарование, но в същото време може да е и опасна. Затова повече внимание никога не е излишно. Правим винаги специален инструктаж за безопасност”, твърди инструкторът по рафтинг. 

Трасе 

Тук, в Кресненското дефиле, са две от най-добрите естествени трасета за рафтинг. За него е много важно, че всичко това се случва сред красотата на природата. Сравнително отскоро е инструктор по рафтинг. Категоричен е, че с колегите му почти не допускат критични ситуации, защото познават трасето. Пък и държат изключително много на дисциплината. В лодката тежката дума е на гида. Трябва да се слушат съветите му, за да няма грешни стъпки. Преди самото спускане инструкторите правят инструктаж за безопасност. Те са тези, които показват на останалите в лодката как се гребе, какви команди да изпълняват, разясняват им правилника – какво може и какво е забранено да се прави. 

Хората в лодката са длъжни да използват каишките в нея, в които слагат краката си. Не бива да ги изкарват и за миг от тях. Защото при някое неволно надвесване над водата може да паднат, ако не са закрепени краката им към тези каишки. През цялото време гидовете следят хората в лодката, за да са сигурни, че изпълняват всичко, което трябва. Проверяват дали са стегнати каските, закопчани и пристегнати ли са жилетките. 

За Януш Георгиев рафтингът е един от най-красивите спортове. Изпълнен с адреналин и красота - това са двете думи, с които го описва най-кратко. Човек се съединява с природата, сякаш стават едно цяло, а това е невероятно усещане. Всичко в рафтинга те събира с околната среда. А където е природата, там е свободата.        

Сбъдна мечтата си да работи с деца 

Яни е преподавател по физическо възпитание в родния си Козлодуй. Една от мечтите си е изпълнил, защото винаги е искал да работи с деца. За него всеки ден общуването с учениците е дар от съдбата. И непрекъснато им повтаря, че доброто е във всеки един от тях и трябва да го показват постоянно - към близките си, приятелите си, към останалите хора. Втората му мечта е да създаде собствен туристически клуб. Отдавна харесва пешеходния туризъм, вече 9 години участва в похода „По стъпките на Ботевата чета”. Работи и по сбъдването на тази си мечта. И все някога ще стане реалност.  

Така, както е реалност неговата добрина и готовност да помогне на човек в нужда. След поредното му добро и намерената сред водите на река Струма чанта негова ученичка написала в социалните мрежи: „Господинът, който винаги прави добро за всеки”. Това казва всичко за Яни. Доброто дебне там, където е той.