1

37 нови резидентни центъра за дългосрочна грижа за пълнолетни лица с психични разстройства и умствена изостаналост поемат пациенти на държавни психиатрични болници и специализирани институции. До момента нови условия на живот са получили 535-ма, съобщиха от Агенцията за социално подпомагане (АСП).  

Същевременно са закрити шест големи специализирани институции и предстои затварянето на още две до края на годината. Това стана ясно на закриващата пресконференция по проект „Нова дългосрочна грижа за възрастните и хората с увреждания“.

„Обобщавайки извършените оценки досега и базирайки се на състоянието, поведението и отношението на лицата в дните на изследването, може да се направи изводът, че всички са доволни и успешно се адаптират към новите условия на живот“, коментира Димитър Арнаудов, ръководител на Инспектората на АСП и ръководител на проекта.

Продължават да се полагат целенасочени усилия за осигуряване на подходящо място за живот в общността на възможно по-голям брой лица в нужда и промяна в обществените нагласи спрямо хората с увреждания. Добрите примери за интегрирани нови услуги и разкрити центрове в България вече са десетки, посочват от АСП.

Част от тях са центровете за грижа за лица с умствена изостаналост и психични увреждания в село Памукчии, община Нови пазар, село Вратца в община Кюстендил, градовете Дряново, Враца и др. В тях се осигурява възможност на хората с увреждания да усвояват и развиват нови умения и трудови навици, като трупат опит в по-близка до семейната среда.

За целите на проекта и комуникацията му е създадена информационна платформа с актуална информация, статистика, карта на услугите, медийно отразяване, информационни филми за новите социални услуги, която може да бъде открита на сайта на проекта, както и във видеоканала на проекта.