0

Б ългария има много ясна и последователна позиция по европейската интеграция на РС Македония, основаваща се върху необходимостта от стриктно изпълнение на европейския консенсус от юли 2022 г. Това заяви заместник-министърът на външните работи Иван Кондов по време на срещата си със специалния представител за Западните Балкани в МВнР на Германия Мануел Сарацин, предаде БГНЕС.

По време на срещата българската страна подчерта, че няма намерения да поставя „нови условия“, но също така няма да допусне отклонение от постигнатите договорености, първата от които е вписването на българите, на равни начала с останалите общности, в Конституцията на Република Северна Македония. 

От българското дипломатическо ведомство изразиха опасения, че зачестилите изявления на представители на правителството в Скопие, които подлагат под въпрос изпълнението на поетите ангажименти и отправят провокации към България, водят единствено до допълнително забавяне на присъединителния процес на съседната страна. Българската страна акцентира и върху значението на икономическата и транспортната свързаност в региона и необходимостта от допълнителни инвестиции в тази област.

Кондов и Сарацин обсъдиха актуалното развитие на събитията в региона и възможностите за взаимодействие между България и Германия за гарантиране на регионалната сигурност и стабилност.

Кондов потвърди подкрепата на България за засиления ангажимент на ЕС към укрепването на устойчивостта на страните от Западните Балкани в контекста на усложнената геополитическа среда, както и за политиката на разширяване, основана на принципа на собствените заслуги в изпълнението на установените условия и критерии.