0

С лед дълги години по квартирите и три години, откакто кандидатстват за общинско жилище, многодетното семейство на Мария и Красимир Шуманови ще бъде настанено в общинско четиристайно жилище. Очаква се това да се случи през ноември.

Шуманова научи от „Телеграф“ подробности за това, което предстои да им се случи, но потвърди, че е получила индикация, че нещо ще се случи. „Това е нещо, което ние очакваме с голямо нетърпение“, каза майката на четири деца – едно момиче и три момчета.

Предистория

През 2012 г. Мария и съпругът й се установяват от Самоков в София. Тя е юрист по образование и работи като държавен служител от 2018 г. до днес. Мъжът й е богослов, но понастоящем работи като ключар в ателие. Първоначално пътуват между двата града, но след това решават да наемат квартира.

Не се решават да изтеглят ипотечен кредит, защото тогава мъжът й няма постоянна работа, а тя ражда първото си дете, година и половина по-късно и второто. „Ние дори и да имахме желание да изтеглим кредит след това се оказа, че не отговаряме на условията на банките. За момента се примирихме и заживяхме под наем“.

Тя сподели, че започнали да плащат по 300 лева за гарсониера, а сега сумата е набъбнала значително. „В последните три години се наложи да се местим два пъти. Децата постоянно питат защо плащаме на собствениците, за да живеем там. Пак ли ще се местим. Аз искам да съм си в нашата къща, не в тази“, разказа Шуманова и с болка добавя, че й е много мъчно, че децата й няма да казват, че това е тяхната къща, а обикалят от дом на дом.

Тя се надява това скоро да се промени и е подготвена да получат каквото и да е жилище. Според нея каквото и да е то, ще е в пъти по-добре от квартира.

Семейство Шуманови в очакване да бъдат настанени в общинското жилище

 Семейство Шуманови в очакване да бъдат настанени в общинското жилище
Личен архив

Жилището

Даниела Цветкова, която е началник на отдел "Управление на общинската собственост и търговската дейност" в район „Искър“ обясни, че многодетното семейство ще бъде настанено най-вероятно през ноември, защото в момента се подготвя настанителната заповед и се извършват проверки, които ще отнемат време.

Цветкова каза, че за да могат да отговорят на нуждите на хората, са потърсили жилище в друг район, тъй като те разполагат предимно с гарсониери, а по-големи апартаменти се освобождават на период от 3 до 5 години. В такъв случай на семейство Шуманови щеше да се наложи да чака неопределено време, докато се освободи дом за тях.

„Жилището е четиристайно и е ново строителство. Заповедта ще бъде издадена от район „Лозенец“, каза началникът. Тя посочи, че наемът може да достигне до 150 лева на месец. Цветкова обясни, че в техния район има действащи 700 картотеки, а след продажбите на общинските жилища ще останат над 700.