0

П ланински спасители са се отзовали днес на сигнал, свързан с бременна жена с обилно кръвотечение, каза Атанас Уков от Планинска спасителна служба – отряд Банско.

Сигнал, че е необходима помощ в планината е подаден в 14:55 часа. Екип от 16 планински спасители се отправя към мястото, където се е намирала бременната жена – в района на връх Вихрен над Казаните. 

Въпреки трудния и тежък терен акцията приключва бързо, тъй като планинските спасители получават помощ от въздуха. Благодарение на бързата реакция на екипаж на хеликоптер от авиобаза „Крумово“ и бързото решение за вдигане на машината, жената е транспортирана за кратко време от планината, каза Атанас Уков. Той изрази благодарност към екипажа, отзовал се на отправения апел за помощ и на началника на отбраната адмирал Евтим Ефтимов. 

При днешната акция планинските спасители са стигнали до бременната жена, за която е подаден сигнала и са я транспортирали до място, удобно за кацане на хеликоптера. След това са я транспортирали по въздуха до Банско, където е предадена на екип на "Спешна помощ". 

Това е трета поред акция в Пирин. Преди седмица планински спасители от Банско и Разлог транспортираха успешно пострадала в района на Разложки суходол туристка. След седемчасова акция жената, с травма на глезена, бе свалена от планината и транспортирана до най-близкото лечебно заведение. Седмица преди този инцидент, при 12-часова акция, планински спасители от Банско, Разлог и Добринище помогнаха на пострадала под връх Джано в Пирин с гръбначна травма туристка.