0

В оенен самолет „Спартан“ транспортира пациентка в тежко състояние от Русе до София, съобщиха от УМБАЛ „Медика“ в крайдунавския град.

60-годишната жена е постъпила по спешност в русенската болница вечерта на 26 септември. Била е в кома, когато е била докарана с линейка от екип на Центъра за спешна медицинска помощ. Веднага е направен скенер и е установен голям мозъчен кръвоизлив, причинен от разкъсана мозъчна аневризма. Незабавно е проведена е консултация със специалисти от столичната клиника „Свети Иван Рилски“. Дадена е препоръка за провеждане на ендоваскуларно лечение, последвано от хирургична евакуация на хематома. Поради тежкото състояние на жената и невъзможността да бъде откарана с реанимобил до УМБАЛ „Свети Иван Рилски“ е взето решение за транспортирането й с въздушен транспорт от болницата в Русе до София.

В резултат на бързата намеса на Министерството на здравеопазването и Министерството на отбраната, както и на ръководството на летище Русе, пациентката е транспортирана със самолета „Спартан“. Тя е била придружена от екип на УМБАЛ „Медика“ – лекар реаниматор и медицинска сестра, преминали курс за оказване на спешна медицинска помощ по въздух.

УМБАЛ „Медика“

УМБАЛ „Медика“