0

К риминалист от Областната дирекция на МВР в Търговище спаси живота на бебе, благодарение на светкавична адекватна реакция. Полицейският служител Георги Гюрушев казва „Не, не се чувствам герой, но съм истински щастлив, че успях да помогна на едно дете“, цитиран от говорителя на дирекцията Ани Кръстева.

По време на обедната си почивка във вторник инспекторът от сектор „Научно-техническа лаборатория“ в ОД на МВР в Търговище бил в дома си. Докато обядвал с 14-годишната си дъщеря, чул тропане и говор на висок глас във входа на блока. Излязъл и видял своя съседка с бебе на ръце, която тичала от врата на врата по етажите с молба за помощ, тъй като бебето ѝ спряло да диша.

Изпадналата в паника жена плачела и повтаряла: „Не диша, не диша. Отива си!“ Гюрушев попитал дали бебето не е глътнало някакъв предмет и за да отстрани тази вероятност, го навел с главата надолу. Момченцето изглеждало безжизнено, устните и ръчичките му били започнали да посиняват, разказва той.

Първата му мисъл била да се обади на спешния телефон. Но преценил, че трябва да се действа на секундата. Положил детето върху разпънато одеяло на стълбището и започнал да му прави сърдечен масаж и изкуствено дишане. След като редувал действията няколко пъти, бебето започнало леко да си поема въздух. Тогава го увил в одеялото, без да се бави, с личния си автомобил, придружен от майката, отишли в Спешния център. Там лекарите поели случая и поставили на бебето маска с концентриран кислород. Вероятно в дома си момченцето е било получило гърч, коментират след инцидента.

Малкият Емир, който е на година и 10 месеца, е все още в болницата заедно с майка си, но само за наблюдение. Опасността за живота му е преминала.

Георги Гюрушев се върнал вкъщи, за да успокои дъщеря си, която станала свидетел на случката и била твърде изплашена. Мъжът познавал семейството, на което помогнал, едва от два месеца – тогава те се върнали от чужбина и наели квартира във входа. В момента на инцидента бащата на бебето не е бил у дома.

Майката на спасеното момченце Венета Ангелова споделя: „Ако не беше Георги, сега малкият ми син нямаше да е жив. Нямам думи да изразя огромната си благодарност към този прекрасен човек! Не знам дали друг би постъпил като него, малко са такива хора… Да е жив и здрав и все така човечен!“

От ОД на МВР в Търговище допълват, че инспектор Гюрушев работи в системата на МВР от 18 години. Работил е в патрулно-постовата служба, в „Криминална полиция“, а вече пета година е експерт в научно-техническата лаборатория на областната дирекция. Многократно награждаван за постигнати професионални резултати. Баща е на две дъщери.