0

С пешната помощ по въздух ще бъде безплатна. В това увери министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев, който вчера посети симулационния център на Военномедицинската академия. Там той се запозна с протичането на обучението на първата група от 50 специалисти. Засега записаните кандидати са 106, които са разделени в две групи. Меджидиев обясни, че наскоро е посетил базата в Торино, където се подготвят хеликоптерите ни.

„Това, което виждам тук, подготвено от ген. Мутафчийски, е почти същото. Колегите все още са на теоретичната част, но ще могат реално да се запознаят обстановката в един хеликоптер. Манекените също са много висок клас, така че лекарите и медицинските специалисти тук ще разполагат с всичко необходимо за обучението си“, коментира министърът. Той допълни и че от симулационния център в Италия са изразили готовност да посрещнат наши преподаватели.

Детайли

„Този обмен на опит ще бъде много ценен, така че ще организираме това посещение и още след десетина дни ще изпратим специалисти, които на място да се запознаят в детайли с точното оборудване, което ще има в нашите хеликоптери“, каза Меджидиев.

В момента се организират хангарите към базите, където ще бъдат разположени те. „Организираме и Националния център за спешна медицинска помощ по въздуха. Информационно обслужване вече са изготвили софтуера, чрез който ще се осъществява връзката с всички спешни центрове и лечебни заведения в страната, с Държавния авиационен оператор и РВД, чрез които пък ще се осигуряват въздушните коридори“, обясни министърът. Очаква се самият център да заработи от 1 юни.

Предвижда се и в почти всички областни и университетски болници в страната да има площадки за кацане. В момента се извършва заснемането и след това ще започне изграждането  им.

Доц. Ахмед Неджиб от Военномедицинската академия обясни, че по време на обучението може да се симулират всякакви състояния на организма.

„В случая пациентът ни е с отравяне от високотоксични вещества. Може да се види, че има свиване на зениците. След манипулация от лекарите състоянието му може да се подобри. Има си протокол, който се следва“, разказа медикът.

Допълнителните два лизингови хеликоптера се очакват до средата на юли.

Обсъждат промени за райския газ

Работна група ще прецени дали има нужда от промени в Наредбата за забрана за продажба на диазотен оксид (райски газ). Това коментира здравният министър д-р Асен Меджидиев. Той уточни, че за целта експерти от  Министерството на здравеопазването, МВР и Министерството на земеделието ще преценят как да се процедира във връзка със зачестилите сигнали за масова продажба на флаконите в заведения.