0

Д ве диви прасета бяха отстреляни още в първия ден за групов лов на дива свиня в ловния район на дружинка Кремиковци. С улова се похвали Валери Петков от ловна дружинка Челопечене, който заедно с колегите си гостуват за лова на свиня в Кремиковци, пред „Телеграф“. Той посочи, че такава е организацията от известно време, а именно ловците от Кремиковци да идват за откриване на сезона на пернат дивеч през август, а след това от Челопечене пък гостуват за груповия лов на дива свиня. 

Организация 

Ловецът Валери разказа, че сега са излезли 43 ловци и са се разделили на две групи. Преди да стартират лова, са направили вътрешна организация и инструктаж и благодарение на доверието и сполуката са открили сезона с две прасета. Има стопанства, където уловът е бил по-добър, но има и места, където са нямали сполука, обясни Петков. Много е важно дали ловците в района се грижат добре за дивеча.

Например в последните години има завишена популация на хищници като вълци, лисици и чакали, които изяждат зайци и пернат дивеч. Ловните дружинки трябва да се грижат и да отстрелват хищниците, за да има дивеч. 

Петков каза още, че проби от месото на прасетата са предадени за тестване и се очаква до седмица да има резултат. 

Природа 

Ловецът сподели още, че той и колегите му уважават природата. „Там се чувствам истински жив, ако не я съхраним, сме загубени, много хора не го разбират, бетонът и големите мегаполиси не са нашият живот, но когато го разберат, ще е късно!“, казва Валери. 

Ловният сезон за едър дивеч ще продължи до втората неделя на януари 2025 г.