0

Ж андармерия осигурява обществения ред на ГКПП "Капитан Андреево" след поредното напрежение около фитосанитарния контрол там. Причината е спор с частната фирма, чиято лаборатория беше спряна през месец май.

През седмицата след решение на съда дружеството се върна на пункта, за да извършва товаро - разтоварна дейност, но и българската държавна Агенция по безопасност на храните прави същото, като част от своята дейност там.

Жандармерията влезе в ролята на умиротровител, след като дни наред между БАБХ и частната фирма на пункта е имало напрежение, което е довело буквално до спиране на фитосанитарния контрол от вторник до петък вечерта. След намесата на жандармерията всичко вече е спокойно, увериха властите, които дойдоха на инспекция тук днес.

Тази сага започна още в края на май, когато от БАБХ разпоредиха всички проби да се извършват в тяхната лаборатория и така на практика спряха работата на частната лаборатория на пункта, която беше тук години наред.

През седмицата от БАБХ пък издадоха заповед, с която разшириха дейността си именно с товаро - разтоварна дейност, което е довело до ескалирането на този конфликт. Христо Даскалов, директор на БАБХ коментира пред Нова телевизия: "Тази заповед вече е факт и ние очаквахме, че фирмата ще се съобрази с тази заповед, но едно денонощие имаше несъобразяване докато жандармерията не помогна нашите служители да поемат тези дейности и сега очакваме, че ще има продължение в съдебните зали".

Заради споровете в продължение на три дни преминаването на хладилни камиони е било блокирано почти напълно. Иван Демерджиев, служебен министър на вътрешните работи обяви: "Всяка от страните обвинява другата в различни противоправни действия, включително присъствие на лица от частното дружество, които респектират с присъствието си и заплашват служители на БАБХ".

От вчера сутринта работата е възстановена, но чакащите камиони са стотици. Крум Неделков, зам.-министър на земеделието каза: "От петък през нощта в 3.30 до момента са преминали 511 камиона. Изоставането очакваме да наваксаме до края на деня".

От МВР свързаха споровете на пункта с хакерската атака срещу сайта на агенцията по храните. "Когато такъв тип атака възникне в момента, в който е решен друг проблем, логично е да се свържат двете неща", коемнтира Демерджиев. На въпрос дали тя е попречила на реалната работа на агенцията той отговори: "Целта е била да попречи, не е успяла да засегне работата тук на този пункт, но работата на агенцията - да".