0

Ч етири формации са получили дарения и след края на кампанията за вота на 2 октомври 2022 г. Това се посочва в одитния доклад на Сметната палата за направените харчове от политическите партии.

След края на всеки вид избор политическите сили предоставят финансови отчети освен задължението да публикуват всяко дарение. След това Сметната палата проверява документите. Така става ясно, че „Има такъв народ“ (ИТН), „Консервативно обединение на десницата“ (КОД), БСП и „Продължаваме промяната (ПП) са получили средства от благодетели и след края на кампанията. Сумата не е голяма - общо 10 293 лева. ИТН са получили по сметките 5704 лева, КОД – 3800 лева. БСП и ПП съответно са със 289 и 500 лева. В доклада на Сметната палата се посочва още, че партия „Възраждане“ е взела дарение от 40 000 лева от едноличен търговец, което не е позволено от закона. Средствата обаче са върнати.

Установени са неутчетени приходи от пет партии и пет коалиции от партии. Общата им стойност е за 39 809 лева. Обикновено причините са технически грешки. „Изправи се, България“ не са посочили 6751 лева, БСП не е отчела 3860 лева. „Демократична България“ (ДБ) е пропуснала 4704 лева, а „Продължаваме промяната“ (ПП) – 2537 лева. ДПС не са декларирали само 450 лева, а ИТН – малко над 560 лева. Малки разминавания има и при разходите. Най-голяма е разликата при ДБ – 14 400 лева. По време на одита е констатирано, че е извършена услуга от доставчик във връзка с предизборната кампания, но не е разплатена и за нея не е представен документ в счетоводството на ДБ.

Кабинетът разпредели задачите за изборите между МВР, Министерството на финансите, на регионалното развитие, на правосъдието, на електронното управление. Финансите трябва да внесат план-сметката за вота. Министерството на електронното управление трябва да осигури видеонаблюдението в секциите. Депутатите ще се съберат на първо заседание след ваканцията на 1 септември.