0

Ч ерно море е изменило рязко цвета си, съобщи НАСА. Ако по-рано, гледано от Космоса, то е имало тъмносин цвят, сега заради масовото размножаване на фитопланктон, е станало изумрудено зелено. Най-големите промени в цвета са пред бреговете на България и Румъния (делтата на Дунав), съобщава „Фокс Нюз“.

Подобни промени има и пред бреговата ивица на Украйна. Снимките на изменението са фиксирани със спътника Aqua satellite. Според специалистите нашествието на фитопланктон може да доведе до рязко понижаване на нивото на кислород в Черно море, а оттам и до масово измиране на морските му обитатели. Фитопланктонът е съставен от едноклетъчни водорасли и цианобактерии. Той се храни със слънчева светлина. По-големи риби и миди се хранят с него.

Междувременно за четвърта поредна година в района на Военноморска база Варна и териториалното море на страната се провежда водолазното учение на Военноморските сили (ВМС) с международно участие „Тритон 2024“. От щаба на военния ни флот в крайморския град поясниха, че актуалността на такива съвместни учения и тренировки от подобен характер се обуславя от радикално променената среда на морската сигурност в Черноморския регион. Непредсказуемостта на заплахата, която представляват плаващите мини, превръща противоминните операции в ежедневна рутина за съюзните военноморски сили.

В учението участват военнослужещи от ВМС на България, Румъния, Турция, САЩ и Франция, специализирани в унищожаването и обезвреждането на боеприпаси под вода. На 2 юли предстои първата активация на противоминната група на България, Турция и Румъния в Черно море.

*Автор: Любомир Славов