0

Д иректорът на Народния театър „Иван Вазов“ Васил Василев е завел наказателно дело срещу актьора Камен Донев, научи „Телеграф“.

Гражданският му иск е на стойност 2500 лв. за причинени неимуществени вреди за изказване в тв ефира.

Стрес

На 18 февруари 2023 г. Камен Донев коментира в сутрешния блок на bTV „Тази събота“ скандала с режисьора Александър Морфов в Народния театър. Адвокатът на Васил Василев – Лора Георгиева, пише в тъжбата, че честта и достойнството му са унижени, преживял е болки и страдания, сериозен емоционален дискомфорт, стрес, напрежение и т.н. заради това, че в ефир е наречен „мижитурка“, „човечец“ и „не читав човек“. В тъжбата са описани и дефинициите на въпросните изрази: „Мижитурка“ означава човек, който е без достойнство или самочувствие и е готов да угодничи, да се подмазва, обикновено за облага. Като синоними на думата са посочени шушумига, дребнав, плах, ограничен, мухльо. „Човечец“ е жалък, нищожен човек, а „читав“ значи невредим, цял“.

Изненада

Два дни по-късно Василев е завел делото. За първото заседание са призовани двама свидетели в режим на довеждане и те ще са „изненада“ за подсъдимия. Самият Камен Донев тези дни трябва да получи на домашния си адрес призовката. „Телеграф“ го потърси по този повод, но актьорът отказа да говори. Запитан дали знае за заведеното дело вече, той категорично отсече: „Не коментирам“. Камен Донев заедно с колегите си Албена Колева и Валери Йорданов са най-яростните противници на директора на Народния театър и настояват той да напусне заради дисциплинарното уволнение на Александър Морфов и конфликта, довел до разделението на първата ни трупа. „Моралните и професионални правила са нарушени, а не административните. Василев трябва да бъде сменен. По-добре да се махне и да бъде назначен друг“, заяви актьорът на няколко шествия в знак на протест срещу началника.