0

Н ай-много деца у нас изучават „Религия“ в Благоевград, а на второ място се подреждат хлапетата в Русе. В същото време в областите Шумен, Хасково, Търговище, Силистра и Плевен няма нито един ученик, който да е поискал да навлезе в дебрите на християнското православие. Това показва справка на МОН, цитирана от сайта dveri.bg. Посочено е още, че общо 1706 хлапета у нас учат ислям.

Класация

Общо 3028 деца са пожелали да учат религия през тази учебна година в Благоевградска област. 2905 от тях са в начален етап, а останалите са в прогимназията и гимназията. В Русе хлапетата са общо 1103, като там предметът е застъпен само в основното училище. Във Варненска област по християнство се обучават 915 деца от 1-ви до 7-и клас. В Пловдивска област са 901 момчета и момичета от основното училище. Столицата и София област са доста слабо представени, съответно - 562 деца от 1-ви до 8-и клас и 281.

Спад

Експертите от МОН обясняват ниския брой желаещи да се учат за религията с пандемията. В същото време данните сочат, че общо в училищата в цялата страна 8878 ученици изучават „Религия“. Над книгите за исляма пък залягат общо 1706 деца. Най-много са те в Пазарджишка област - 1131, а в Благоевградска те са 507.