0

4 бона глоба за ТИР в гетата. Солената санкция обявиха от компания за битова козметика на шофьорите си доставчици, ако минат през опасен квартал, научи „Телеграф“. В районите на столицата, в които има много незаконни постройки и повишена престъпност, спряха и доставките на мебели. Става дума за „Христо Ботев“, „Филиповци“ и др.

Забрана

„Забранено ни е да минаваме през ромските махали в столицата, защото има опасност от обири. Тежкотоварните камиони се движат изключително бавно там заради легналите полицаи и ограничението на скоростта. Това предразполага към кражби от страна на местните“, разказа служител на дружество за препарати и битова козметика, пожелал анонимност. Глобата за нарушаване на това въведено правило е 2000 евро. Работникът допълни, че шефовете му позволяват да мине откъдето си поиска, дори по заобиколен маршрут и да навърти повече километри, стига да не е през въпросните райони.

Отказ

Отказ да обслужват тези квартали дават и много фирми за мебели. „Не правят доставки на маси, шкафове, мека мебел, за каквато и сума да е“, разказаха запознати. Някои таксиметрови компании също странят от „Христо Ботев“ до летището и „Филиповци“ и „Факултета“ до „Овча купел“, въпреки че много таксиметрови шофьори всъщност живеят там. От популярна фирма за частен превоз разказаха, че игнорират обажданията от подобни райони. „Скоро имахме повикване от жена, която работи в баничарница в квартал „Дружба“ и трябваше да я закараме дотам от квартал „Христо Ботев“. Докато аз бях в движение, никой колега не откликна на сигнала. Може след това някой да я е качил“, разказа шофьор на такси. Според негови колеги това е несправедливо, но заради честите инциденти, които стават в тези райони, много фирми отказват да ги обслужват.