0

Н а петия ден от бушуването му пожарът над село Микрево в община Струмяни е локализиран. Огънят към момента е низов, той е ограничен от направените просеки и вече няма никаква опасност да се разгори към най-близките две населени места - селата Цапарево и Кърпелево. С огъня от вторник се борят стотици пожарникари, военни, горски и доброволци.

Огънят лумна във вторник по обяд над село Микрево и бързо се разрасна и "захапа" близката гора. „Най-тежка бе ситуацията с пожара на западния фронт, тъй като вятърът го "буташе в посока на границата със Северна Македония.

Направихме просеки и няма опасност за село Цапарево и село Кърпелево. Жителите им бяха евакуирани още във вторник вечерта, за да гарантираме тяхната безопасност. Днес те могат да се върнат в домовете си, ще възстановим и електричеството в двете села", каза кметът на община Струмяни - Емил Илиев.

Периметърът на пожара е голям, огънят е засегнал над 12 000 декара площ - най-вече горски насаждения, по-малко са земеделските земи. Затова днес огнеборците ще обхождат вече обработени места и ще ги обливат с вода. Ще се гасят вътрешни огнища, които са в периметъра на пожара. Има още много работа до пълното потушаване на огъня, уточни Емил Илиев. В община Струмяни е обявено бедствено положение до 6 август.