1

В оенен паметник е изтръгнат при ремонта на ГКПП "Станке Лисичково" и е захвърлен като непотребна вещ на повече от километър до бившия магазин „Кореком“. Сигнал за това изпрати Здравка Чимева, председател на Движение "Ние, жените", до кмета на Благоевград Методи Байкушев и до областния управител Мария Димова.

История

През 60-те години на миналия век на ГКПП Станке Лисичково, в землището на село Клисура, е издигнат военен паметник в знак на почит и уважение към загиналите деветима доброволци от Горна Джумая по време на Втората световна война на 15 и 16 септември 1944 г. при с. Звегор, което е в Северна Македония.

Унищоженият паметник при ГКПП Станке Лисичково

 Унищоженият паметник при ГКПП Станке Лисичково
Архив

Жертвите на войната са млади хора на възраст от 20 до 35 години. Паметникът е преместен и монтиран на територията на ГКПП Станке Лисичково поради недобронамереното отношение на властите на тогавашна Югославия.

Повече от 15 години Съюзът на офицерите и сержантите от резерва и запаса и Движение „Ние, жените”, заедно с храма „Въведение Богородично” – Благоевград, с музея в Благоевград, със Съюза на ветераните и други НПО организират панихиди в памет на тези млади хора, дали живота си за роден град и родина. За съжаление след започналия ремонт на граничния пункт паметникът е изхвърлен на повече от 1 км от мястото, на което бе издигнат.

Апел

„Дълбоко се съмняваме, че фирмата, поругала паметта на тези хора, има намерение да монтира паметника на старото място. Едва ли биха си позволили да правят разходи и това тежко съоръжение да бъде върнато на старото му място. Посягайки на военен паметник, поругавайки паметта на тези млади хора, дали живота си за по-добро бъдеще, участвайки във Втората световна война, се дава много лош пример“, каза за „Телеграф“ Здравка Чимева.

Тя се надява, че ще се вземат мерки този паметник да бъде върнат там, където му е мястото - непосредствено до ГКПП Станке Лисичково.