0

Ш естте есетри в аквариума на Екомузея в Русе са загинали тази нощ. Причината е токов удар - най-вероятно от снощната лятна буря, в резултат на което електрическите предпазители са изключили, а всички животоподдържащи системи са излезли от строя. Това съобщи уредникът в отдел "Природа" към Русенския музей Венцеслав Петков.

По думите му досега подобен инцидент в музея не е настъпвал, поради което специална комисия обследва електрическите системи в Екомузея. 

Сред загиналите екземпляри има чига и руска есетра.

Според експертите кислородът в аквариума се е изчерпал, тъй като е спряла системата за циркулация и аерация на водата.

"В аквариума с есетровите риби има и малка червеноперка, която е останала жива. В останалите аквариуми всички риби са живи", каза Петков.

Есетрите в Екомузея са от 2014 г., когато са били закупени от развъдник. 

"Предстои да се намерят нови екземпляри от развъдници за есетрови риби", каза Петков. 

Той припомни, че есетровите риби са живели във времето на динозаврите, а от десетилетия уловът им в река Дунав е забранен, тъй като популацията е много малка. 

"По тази причина есетрите имат специално място в разказите на Екомузея, тъй като те показват крехкото равновесие в природата. Дори този странен инцидент показва тяхната уязвимост и необходимостта от грижи за опазването на този изключително ценен животински вид", каза Петков.