0

"България не може да приеме европейски санкции срещу Русия в областта на ядрената енергетика. Отчитаме всички области, в които това (налагането на санкции) може да стане, но там, където са застрашени нашите интереси, не можем да го приемем. Ако се наложи - ще наложим вето", това заяви президентът Румен Радев от Брюксел.

"Украйна е във фокуса на всички дебати в ЕС и не само. Време е 1 година след започването на тази кръвопролитна война, фокусът да бъде поставен най-вече върху мерките за нейното преустановяване и за възобновяването на всички дипломатически усилия, така че да търсим мирно решение на конфликта. България ще продължи да подкрепя украинските хора на място в тяхната справедлива битка за свободата на страната им", каза още Радев.

На заседанието на Европейския съвет президентът Радев ще призове ЕС да използва цялата си сила и инструменти за фокусиране на дебата в посока преустановяване на военните действия.

"Служебното правителство изпълни решението на Народното събрание да се изпрати въоръжение от резервите на българската армия. Надявам се правителството да прояви разум и в бъдеще това да не се допуска. Все по-рядко чувам призиви за мир, а само за победа без някъде някой да дефинирал какво значи победа", каза Радев.

На заседанието на Европейския съвет Румен Радев ще постави извънредно проблема с нарасналата агресия и ескалираща антибългарска кампания в Република Северна Македония. Държавният ни глава ще поиска ЕС да наложи мониторинг, който да гарантира спазването на правата на македонските българи.

"Антибългарската кампания в Северна Македония вече води до престъпления от омраза – палежи и стрелба срещу български клубове, физическо насилие. Очаквам категорична и институционална реакция от властите в РСМ и незабавни действия за разкриване на извършителите. За съжаление, към момента не виждам политическа воля и е налице разминаване между политическите амбиции и поетите ангажименти от страна на РСМ и реалността, в която живеят македонските българи там. Отричането на съществуването на тези проблеми само отлага решението, води до още престъпления и усещане за безнаказаност и само стимулира престъпленията от омраза", каза Радев.