0

П осещението на министър-председателя Николай Денков в Австрия, планирано за 4 октомври т.г., се отлага поради заболяване на канцлера Карл Нехамер. Новината съобщиха от правителствената пресслужба.

От пресофиса на премиера допълват, че Денков ще се срещне с Нехамер във Виена на 24 октомври т.г. Основна тема на разговорите ще бъде приемането на България и Румъния в Шенгенското пространство.

През юни българският премиер заяви, че България очаква експерти от Германия, Австрия и Нидерландия, сред които и митничари, да наблюдават на място дейностите и да подсилят охраната на външната граница на Европейския съюз с Турция. Поканата той отправи в лични срещи с федералните канцлери на Германия Олаф Шолц и на Австрия Карл Нехамер, както и с министър-председателя на Нидерландия Марк Рюте.

В средата на септември стана ясно, че спазването на върховенството на правото към България ще бъде прилаган същият механизъм на оценка, както за всички останали държави членки на ЕС. Това стана възможно, след като като Европейската комисия прекрати Механизма за сътрудничество и проверка спрямо България и Румъния, създаден още при влизането ни в ЕС. Министри, депутати и партийни лидери у нас и отвъд Дунав определиха новината като огромен успех и за двете страни, и дори като още една стъпка, приближаваща ни към Шенген и Еврозоната.