0

Ч астно начало православно училище „Митрополит Неофит Видински“ ще отвори наесен врати в дунавския град, съобщи сайтът Двери бг. То ще бъде въобще първото частно училище в община Видин и вече е вписано със заповед на министъра на образованието в регистъра на институциите в системата на предучилищното и училищното образование. Школото е съвместна инициатива на Видинската митрополия и фондация „Частно начално училище „Митрополит Неофит Видински“, член на която е и Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Даниил. То ще се помещава в сградата на епархийското училище във видинския квартал „Калето“, в непосредствена близост до митрополитския храм „Свети Николай“ и сградата на митрополията. Първата си учебна година училището ще започне с една паралелка предучилищна възраст и една - първи клас. 

Проектът

„Телеграф“ се свърза с г-жа Ася Пешева, която ще бъде директор на новото учебно заведение и ще води първи клас. „Идеята за създаването на подобно училище отдавна съществуваше и най-сетне се реализира с активната помощ на митрополит Даниил. В самата сграда в момента се помещава социален дом, чийто договор изтича през юни. Но не се притесняваме, защото сградата е много добре поддържана и отвън, и отвътре, така че трябва само един лек козметичен ремонт и училищно обзавеждане. А и през първата година са ни нужни само две стаи. Така че на 16 септември ще успеем да влезем в клас. Тепърва ще се обсъжда размерът на таксите, но във всеки случай те ще бъдат символични в сравнение с тези, които се плащат в другите частни училища“, посочи Пешева.

Цел

Целта на учредителите е прилагането на държавните образователни стандарти да става в среда, която цени човешката личност и съдейства за въплъщаването в живота на децата и учениците на непреходните християнски добродетели на любовта към Бога и към ближния, взаимопомощта и състрадателността, ученолюбието и трудолюбието, миролюбието и съзидателността.

Предшественик

Училището носи името на бележития Видински митрополит Неофит, управлявал Видинска епархия от 1914 до 1971 г. По негова инициатива през 1934 г. е изградено Епархийското девическо професионално училище „Тома Лозанов“ във Видин. То е част от многобройните благотворителни инициативи на митрополита добротворец. В него са се обучавали бедни девойки от епархията, функционирала е трапезария за бедни деца. Тази година се навършват деветдесет години от освещаването и първия прием на ученици в него.