0

С толичният общински съвет (СОС) ще направи днес осми пореден опит да избере председател, след като последният такъв отново беше неуспешен. Единствената точка в дневния ред на днешното заседание на градския парламент е избор на шеф.   

Първото заседание на новия Столичен общински съвет след проведените на 29 октомври 2023 г. избори за общински съветници и за кметове беше преди три месеца - на 13 ноември 2023 г.

На последното заседание, което се проведе на 25 януари, СОС подложи на гласуване три кандидатури за председател. От "Продължаваме промяната - Демократична България" ("Спаси София") предложиха ново име - това на общинския съветник Цветомир Петров, от "Има такъв народ" предложението остана непроменено - Пламен Данаилов, кандидатът на "БСП за България" отново бе Диана Тонова. От ГЕРБ–СДС и "Възраждане" не предложиха кандидати. 

След две гласувания съветниците не успяха да съберат мнозинство около нито една от кандидатурите. Съгласно правилника за организацията и дейността на Столичния общински съвет и Столичната общинска администрация, за да бъде избран председател, за него трябва да са гласували повече от половината общински съветници (31). Общо в СОС има 61 общински съветници. 

В края на миналата седмица кметът на София Васил Терзиев каза, че е оптимист, че на 8 февруари ще успеят най-накрая да изберат председател на Столичния общински съвет. 

Надявам се разумът да надделее и да намерим решение, което да разсече Гордиевия възел в Столична община, заяви общинският съветник от „Продължаваме промяната - Демократична България“ ("Спаси София") Бойко Димитров в позиция, изпратена до медиите. 

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов проведе събрание на партийната структура в София, за да запознае лично народните представители, общинските съветници и ръководителите на райони в столицата с политическата ситуация, свързана с блокажа на Столичния общински съвет. Борисов коментира с присъстващите решенията, които предстои да бъдат предприети както в София, така и на национално ниво. 

От ГЕРБ посочиха, че групата им в СОС заявява категорично, че не участва нито в „сглобки”, нито в „заварки” с хора, чиято победа в момента е обект на разследване и проверка от страна на институциите. 

В понеделник от БСП заявиха, че не водят разговори за съставяне на общо мнозинство с „Продължаваме промяната-Демократична България“ (Спаси София) и ГЕРБ в Столичния общински съвет във връзка с множество журналистически въпроси, отправени към тях, припомни БТА.

Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов коментира, че „В софийския общински съвет са се разбрали за коалиция, която ще включва ПП-ДБ, ГЕРБ, БСП и някои по-малки корупционни метастази от „Синя София“ и МВРО".