0

П арламентът не избра шеф на НС! Депутатите гласуваха в два тура, но така и не стигнаха до единодушие.

За поста бяха издигнати четирима кандидати тази на Рая Назарян от ГЕРБ, Петър Петров от "Възраждане", доц. д-р Силви Кирилов от ИТН и от "Величие" -проф. Юлиана Матеева. 

Депутатите не приеха предложението Рая Назарян да стане председател на НС. При първото гласуване 69 депутати гласуваха против, а "ЗА" гласуваха 114, 55 гласуваха с "въздържал се". При второто гласуване "За" бяха 116, а против - 69, "въздържал се" гласуваха 53 народни представители. Предложението бе отхвърлено и на двата тура.

Същата съдба имаше 48- ото Народно събрание, когато избраха председател след три дни заседания и безбройни гласувания.

Тогава от ГЕРБ издигнаха Желязков, ПП - Никола Минчев, от БСП – Кристиан Вигенин, а ДПС – Йордан Цонев. В крайна сметка след редица неуспешни опити, с формалната номинация от лидера на БСП Корнелия Нинова и с гласовете на ГЕРБ, ДПС, социалистите и "Български възход", избран на поста беше Рашидов. Така в 48-ото Народно събрание се формира мнозинство, което имаше достатъчно гласове, за да състави редовен кабинет, но не го направи.

След провала на гласуването лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира, че няма отговорни партии. "Внимателно слушах изказванията на политическите партии и има доста противоречия. Едните като Денков, казват, че първата политическа сила носи цялата отговорност, по-малките партии казват, че всички сме равни. И те са прави. От това, което чух , нито един не си е извел поуки от всичко, което е станало. Ако Денков имаше малко повече чувство за самокритика, щеше да знае, че успехите, които иска да си препише, са направени повече от нас, тъй като сме по-голяма партия. Беше лесно той да бъде избран за премиер, защото ГЕРБ беше отговорна като първа политическа сила, която се съгласи във втория мандат да направи правителство. Сега има една безотговорна "Продължаваме Промяната", която иска да хвърля държата в хаос. Това заяви лидерът на ГЕРБ - СДС Бойко Борисов.

Според него принципът е най-голямата партия да получи председател на парламента. "Правителство на споделената отговорност има как да се направи", каза още Борисов.

Кирил Петков: Борисов да не прехвърля отговорността на другите партии

„Борисов да не прехвърля отговорността на другите партии. Той е първа политическа сила в момента. През цялата кампания заявяваше, че ще е водеща стабилна партия за управлението на България. Сега да демонстрира, че зад тези думи е имало смисъл”. Това заяви съпредседателят на ПП Кирил Петков в кулоарите на НС след откриването на 50-ото Народно събрание.  

„Следващият път, когато събори поредното правителство и не си спази уговорката, да има предвид, че съставянето на кабинет е по-трудно, отколкото разрушаването му”, каза още Петков.

Атанас Атанасов декларира, че коалицията ПП-ДБ е сплотена. „Ще бъдем изключително ефективна опозиция”, каза депутатът.

Божидар Божанов пък заяви, че избирателите са отредили те да бъдат опозиция.  

„Плюха ни един месец, че нищо не можем, сега искат подкрепа за правителство. След като сътвориха хаоса, сега не могат да сложат ред в него. За три години ГЕРБ ни пратиха на избори 5 пъти и не направиха нито едно правителство”, заяви Асен Василев.

Пеевски: Най-правилното е първата сила да получи шеф на парламента, партиите да се смирят

Всички партии трябва да се смирят. Това, което започва днес – без избор на председател на парламента, показва, че не са разбрали урока на българските граждани. Надявам се през днешния ден да им дойде акълът, защото хората казаха да се смирим всички, независимо какъв резултат имаме. Това заяви председателят на ДПС Делян Пеевски в кулоарите на парламента.

По думите му номинираната от ГЕРБ-СДС Рая Назарян трябва да бъде подкрепена, както направили от ДПС. „Най-правилното е първата сила да получи шеф на парламента. Това е традицията. Призовавам всички колеги да се смирят. От нови избори няма смисъл. Спасители на България не ѝ трябват”, допълни той.

Радев за неуспешния избор на председател на парламента: Означава, че ще бъде трудно

„Означава, че ще бъде трудно” – така президентът Румен Радев коментира неуспешния опит на новите депутати да изберат председател на 50-ото Народно събрание.

Държавният глава не произнесе слово на първото заседание на парламента. „За последните три години аз много пъти се обърнах към Народното събрание от най-високата трибуна в държавата и призовах. И за ефективни реформи – за правосъдие, за върховенство на правото, за справедливост, за устойчиво развитие на социално-икономическите процеси, за ефективно здравеопазване и образование, за сигурност и суверенитет. Всичко, което съм имал да кажа, е изговорено. Време е за действия”, настоя Радев.

По-рано той посочи, че с клетвата, която ще положи днес, всеки един депутат се задължава да брани държавния, а не партийния интерес. „Да отстоява български, а не чужди приоритети. Очаквам дневният ред на този парламент да се диктува от интересите на държавата и на обществото”, заяви Радев. 

„Наистина живеем в сложно време и трябва да си даваме сметка, че този парламент има да решава много въпроси, натрупани през годините. Голямата мисия на всеки един депутат е да съхрани мира, да гарантират нашите народни избраници сигурността на страната и на българските граждани в много сложна геополитическа обстановка и бушуваща война до нашите граници”, допълни държавният глава.

Радев пожела успех на 50-ото Народно събрание: „Нека то да бъде по-добро от предишното”.