0

О громни опашки за пенсии се извиха в почти цялата страна. Стигна се и до колабиране на възрастни хора, докато чакат, съобщи NOVA.

В Монтана още от рано сутринта десетки хора чакаха пред пощенските клонове и банките.

Причината за опашката пред Централна поща в Монтана в първия ден на изплащане на пенсии е, че в селата в събота не работят пощенските офиси, а хората бързат да си получат увеличените пенсии още в първия ден на изплащане, съобщиха от „Български пощи“.

Кметът на Монтана Златко Живков пък отбеляза, че има закрити пощенски клонове и това принуждава хората от селата и от кварталите на Монтана да пътуват до града и да се струпват пред централния офис на пощата, предаде БТА. 

По информация на „Български пощи“ в петък в Монтана са изплатени до 14:30 ч. общо 829 броя пенсии, от които 460 на пенсионери от района на обслужване на централна пощенска станция и 355 пенсии от районите на други пощенски станции от областта.

От „Български пощи“ посочват, че на територията на Област Монтана временно са закрити пощенски станции в селата Горни Цибър и Бъзовец. Причината е трайна финансова загуба, в резултат на намалено търсене на предлаганите от „Български пощи“ услуги. Създадена е необходимата организация на населението в тези села да се предоставят всички видове услуги и няма да се налага да се пътува до Разград и Септемврийци. Предприети са мерки закриването на пощенските станции да не се отрази на качеството на предоставяните пощенските услуги, доставката на печат и кореспонденция. 

ПАРИ ЗА СТАРИНИ: Започна изплащането на новите пенсии

Днес е първият ден за получаване на пенсиите, а изплащането ще продължи до 20 юли. Над два милиона пенсионери от този месец за първи път ще получат и увеличение с 12%. Много от тях предпочетоха още днес и преди почивните дни да се наредят и вземат осъвременените си пенсиите.