0

З апочна премахването на незаконните постройки в лесопарк Росенец край лятната резиденция на Ахмед Доган, съобщиха от Областна администрация - Бургас.

Това се случва, след като областният управител на Бургас Пламен Янев намери изпълнител с директно възлагане на част от дейностите.

На базата на законовите си правомощия той взе това решение, след като на обявените няколко обществени поръчки и директни покани не се яви нито един кандидат.

Законът за обществените поръчки (ЗОП) дава възможност за директно възлагане на дейностите с предмет „строителство“ до 50 000 лв. без ДДС. Така днес след директно възлагане е премахнат металният павилион, служещ за охранителен пост.

Предстоят процедури и за останалата част от незаконното строителство.

БНТ

Пламен Янев коментира, че промяната в обществото стартира от промяна в институциите и начина, по който са ръководени, писа БНТ.

„Смятам, че всичките ми действията по този казус ясно показват реален стремеж към изпълнение на функциите ми на областен управител. Всеки служител в институция е длъжен да използва всички законови възможности за постигане на крайната цел – законност в държавата“, каза той.

 

Припомняме, че първата обществена поръчка за избор на фирма, която да се заеме със събарянето на обектите, беше обявена от областната администрация в Бургас в края на 2021 година. След това последваха още няколко обявления и актуализиране на прогнозната стойност за дейностите, заради липсата на кандидати. Още тогава с правителствено решение за целта бяха отпуснати близо 70 000 лв. по остойностяване, извършено от бургаската общинска фирма „Чистота" ЕООД.

БНТ

Заради инфлацията през миналата година, областният управител на Бургас актуализира стойността до 115 794 лв. с включен ДДС, но процедура не беше обявена. През август от пресслужбата на Областна администрация - Бургас обявиха, че от "Чистота" е поискано ново остойностяване, като обществената поръчка бе обявена с нова по-висока стойност от 166 422 лева с ДДС.

До събарянето на постройките се стигна след поредицата от протести срещу незаконното строителство на нос Чукаля през 2020 година. Общинската администрация в Бургас назначи проверка, която доказа наличието на такова строителство, но не успя да установи извършителя. И двете сгради, за които е обявена обществената поръчка, попадат в държавни терени, писа БТА.