0

О ранжеви и жълти кодове за опасно време в почти цялата страна, определи НИМХ за Разпети петък, 3 май.

Почти навсякъде ще има обилни валежи, градушки и гръмотевици

Оранжев код за опасно време е обявен в София-област, Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Смолян и Кърджали.. Жълт е кодът за потенциално опасно време  почти цяла България.

Само по поречието на река Дунав - в областите Силистра и Добрич няма опасност от обилни валежи.

НИМХ

През нощта в Западна България, а през деня и в останалата част от страната, ще има краткотрайни, временно интензивни валежи от дъжд.

В планинските райони те ще са значителни и ще са придружени с гръмотевици. На места в Югозападна България, Родопската област и западните райони на Горнотракийската низина ще има условия и за градушки. Вятърът ще бъде умерен, временно силен с променлива посока. След обяд ще се ориентира от запад и с него дневните температури ще се понижат.

Минималните температури ще са между 10 и 15°, а максималните - между 13 и 18. В планините времето ще бъде динамично. Ще е облачно, ветровито и с валежи от дъжд, над около 2000 метра - от сняг. В масивите от Западна България, Родопите, Средна гора и района на Централен Балкан валежите ще са значителни, придружени с гръмотевици и временно усилване на вятъра. По върховете ще има условия за виелици. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 9°, на 2000 метра – около 4°.

По Черноморието ще бъде облачно и с валежи от дъжд, на места значителни. Ще духа слаб до умерен североизточен вятър, който привечер ще се ориентира от северозапад. Максималните температури ще са 15-17°. Температурата на морската вода е 14-15 градуса. Вълнението на морето ще е 1-2 бала.

Значителни количества дъжд се очакват и в събота, като тогава се повишава и опасността от преливане на някои реки.

За Великден и Гергьовден се очаква атмосферата да се стабилизира. Очаква се времето и през двата дни ще е предимно слънчево и вече почти без валежи.