0

Т ърсят се 20 000 ловци, съобщиха на сайта си от Съюза на ловците и риболовците в България. Ловно-рибарските сдружения в страната обявиха и цените на курсовете за нови авджии. Те варират от 500 до 1000 лева и могат да се видят на slrb.bg.

Курсове за млади ловци се провеждат ежегодно. Те могат да се провеждат само от сдруженията, в които има свободни места. Броят на ловците в сдружение е строго регулиран от закона – изискуемата норма за ловна площ е 70 хектара за един ловец.

В края на всяка година изпълнителният директор на Изпълнителна агенция по горите издава заповед, в която посочва максималния брой ловци в ловно-рибарските сдружения в страната и свободните места в тях.

Стъпки

Пътят, който трябва да извърви младият ловец, за да може да ловува, е описан и в специално видео.

Първата стъпка е кандидат-авджията да се запише в курс, организират от някое от сдруженията. Заявление за това трябва да се подаде до 20 януари. Самите курсове се провеждат между 15 февруари и 30 май. Те се състоят в лекции и стрелба. След края на курса се държи изпит от теоретична и практическа част, като само издържалите теоретичната могат да преминат към практическата.

Теоретичният изпит се състои от три части. Първата представлява тест със 104 затворени въпроса. Тестът се попълва на таблет, като при изпитите за шофьорска книжка. За да го издържите, трябва да отговорите на 80 и повече въпроса.

Комисия

Втората част се състои от индивидуален писмен изпит от три теми, а третата – от устен изпит пред комисия.

Практическата част включва стрелба по асфалтови панички и по силует на дива свиня. За да го издържите успешно, трябва да имате поне 6 от 10 точни попадения в дивата свиня и 12 от 25 уцелени панички.

За да станете законни ловци обаче, трябва да минете още няколко стъпки. Трябва да си намерите сдружение, което да ви приеме в своята ловна дружинка, а накрая трябва да се снабдите и с ловен билет.