0

Н ад 1 млн. българи се очаква да пътуват за Великден. Това прогнозира директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов пред „Телеграф“. 130 000 българи се очаква да отидат на море в началото на май.

Причината е, че почивни дни са 1,3,4,5 и 6 май, а само 2 май е работен, но повечето хора ще си вземат отпуска, за да слеят почивните си дни. Така се оформя една дълга почивка от 6 дни.

60 000 българи ще ги използват, за да посетят родните крайморски курорти, като част от тях имат резервации в хотели, а другите ще се възползват от собствените си край брега.

35 000 пък ще се отправят за ранна морска ваканция в Гърция и също толкова към турските курорти.

По-голямата част от хората, които ще пътуват, ще гостуват на близки приятели и роднини в страната и извън нея. Ще има и много българи, които ще използват почивните дни и празниците на релакс в спа хотелите у нас, коментира Драганов.

Цени

Събирането на много почивни дни и по-ниските цени в морските дестинации привличат туристи. Офертите за България за хотел на Дюни за май е 230 лв. за двойна стая на база ултра ол инклузив. За сравнение, от 1 юни, когато започва летният сезон, цената скача на 430 лв., или почти двойно. Много българи предпочитат Гърция, където за средата на юни офертата е 260 лева за двойна стая на база ол инклузив. Като цяло цените в Халкидики вървят от 346 лева на човек за три нощувки със закуски и вечери до 666 лв. за 5 нощувки и хранене сутрин и вечер.

В крайбрежните градове в момента и цените по ресторантите са прилични, коментира Драганов. Той посочи, че сега е сезонът на калкана и ресторантите в Несебър например го предлагат за 40-45 лв. за порция от 300 грама. Цената на безалкохолните и минералната вода е 3,50 лв., а малка бутилка вино от 500 мл струва 25 лв., но зависи и от мястото, където се поръчва. За хубава храна край морето са необходими около 100 лева за обяд или вечеря, обобщи Драганов.

Нощувките започват от 75 лева за двойна стая и стигат до 250 лева, когато хотелът е балнео и спа.

Записвания

Ръст на ранните записвания в близките курорти край Варна отчитат местните хотелиери. Предварителните резервации са с до 30% повече в сравнение със същия период на миналата година. Очаква се това лято по Северното Черноморие да има повече туристи от Централна и Източна Европа. Голям интерес към нашето море има и от традиционните за дестинацията гости от Румъния и Полша. В хотелите в курорта Златни пясъци ранните записвания са между 25 и 30%, но все още не са достигнати нивата преди ковид пандемията. Цената на предлагания туристически продукт също няма да е драстично завишена. „Миналата година сме сключили договорите за този сезон, като разликата в цените е с 1-2 евро нагоре. И ние искаме да продаваме скъпо, но не може. Не се получава. Затова се мъчим да контролираме колкото може разходите си и в същото време да не страда услугата“, споделя хотелиер.

Без немски туристи заради войната в Украйна

Експертите в бранша смятат, че за поредна година войната в Украйна ще окаже неблагоприятно влияние на сезона у нас. „Най-вече по отношение на германския пазар и това го казаха всички оператори, които работят с Германия. Каквото и да правим, колкото и да рекламираме на този пазар, хората са притеснени и се насочват повече към нашите конкурентни дестинации“, каза проф. Стоян Маринов от Варненската туристическа камара. „От войната в Украйна изключително много зависи и това дали ще дойдат руски гости. Спряха и украинските гости и сега украинците са вече в качеството си на бежанци и на работници, служители, но не и на туристи“, коментират още от бранша. Надеждите са през това лято обстановката да е по-спокойна и да няма инциденти, които да повлияят негативно на туристическия сезон у нас. Разчита се и на почиващите българи, които да предпочетат родното море за своята лятна почивка.

Глад за работници, наплив в началото на май

Елена Анастасова

За великденските празници в Слънчев бряг очакват наплив от български, гръцки и румънски туристи. Това коментира Веселин Налбантов, заместник-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. Първите хотели отварят врати от 1 май. Много от базите обаче са анулирали резервации за Великден заради невъзможност да отворят, алармира Налбантов. Проблемът според него е, че хотелиерите не могат да осигурят персонал. 

Налбантов заяви още, че се водят преговори с Индия и Бангладеш за обслужващ персонал, но процедурата буквално блокира и няма работници. Затова не мога да посрещна гости през май. Други хотелиери имат същия проблем. Не знаем какво се случва, но откакто застъпи служебното правителство, всички наши дипломатически представителства в чужбина престанаха да обработват документи на персонал, идващ от трети страни.

* Автор: Елена Иванова, Добромир Радушев