0

А генцията за национална сигурност експулсира трима чужди граждани, заради дейност срещу интересите на България. Става въпрос за гражданин на Русия и двама граждани на Беларус. Един от тях е председателят на руската църква в София, архимандрит Васиан, другите също са духовници.

Заповедта за експулсиране на представителят на Московска патриаршия у нас, както и другите двама служители в руската църква в София е подписана по обед. На тримата са наложени принудителни административни мерки „експулсиране", „отнемане правото на пребиваване" и „забрана за влизане на територията на България" за период от пет години, става ясно от официално съобщение на ДАНС. Мерките са заради данни за дейност, насочена срещу националната сигурност и интереси на Република България. В съобщението се казва, още че посочените лица са свързани с реализацията на различни елементи от хибридната стратегия на Руската Федерация в България. Преди дни подобна мярка по отношение на архимандрит Васиан са предприели и в Република Северна Македония.

След сутрешната служба в Руската Църква архимандрит Васиан Змеев и двама служители в храма са били извикани в миграционната служба в София. Там им е казано, че представляват заплаха за националната сигурност на България и трябва да напуснат страната днес, разказаха служители на храм “Св. Николай” в ефира на NOVA. 

Зад заключената врата се оказа и руският посланик Елеонора Митрофанова.„Докато не си тръгнете от тук, ние ще останем тук. Не искам да говоря. Не искам да говоря, защото по-ниско от това дъно, никой не е падал”, каза Митрофанова.

По-рано руското посолство излезе с позиция във Фейсбук - че са възмутени от факта и формата на взетото от българската страна решение. Според тях е очевидно, че сегашното ръководство на България си е поставило задачата да разруши не само обществено-политическите, културните и хуманитарните връзки между двете държави, но и да скъса отношенията между сестринските Руска и Българска православни църкви.

Според народният представител от ГЕРБ-СДС Екатерина Захариева руската православна църква и голяма част от руските духовниците се изказват като политици, а не като духовници, а това не е редно.

„Българската държава оценява рисковете си и вече действа при първи сигнали, когато се вижда, че чужди интереси започват да влияят на националния интерес”, каза съпредседателят на ПП Кирил Петков.

За "Възраждане" това е контролирана атака от САЩ. Според народният представител Диян Николов това е пореден опит да се настройва общественото мнение.

По неофициална информация единия от експулсираните служители е клирик в храма, а другият - кореспондент на "Российская газета".

Руската църква в София е посолски храм за това за него лично отговоря посланик Митрофанова. От екипът й твърдят, че тя е тук за да посрещане тримата експолсирани, които трябвало да бъдат доведени от ДАНС за да си вземат нещата.

От руското посолство в България излязоха с остра позиция по казуса. Ето какво гласи тя:

"На 21 септември българските власти предприеха груби, фрапантни действия за експулсиране на настоятеля на Подворието на Руската православна църква в София архимандрит Васиан и двама служители на църквата "Св. Николай Мирликийски Чудотворец". Възмутени сме от факта и формата на взетото от българската страна решение. Очевидно е, че сегашното ръководство на България си е поставило задачата да разруши не само обществено-политическите, културните и хуманитарните връзки между нашите държави, но и да скъса отношенията между сестринските Руска и Българска православни църкви и да озлоби руския и българския народи един срещу друг.
Особено показателно е, че тази стъпка беше направена на празника Рождество на Пресвета Богородица – свещен и чист ден за вярващите на Руската православна църква. Подчертаваме, че отговорността за стремглавата деградация на двустранното взаимодействие лежи изцяло върху българската страна".

Преди дни стана ясно, че Васиан Змеев, заедно с трима руски дипломати, са били изгонени от властите в Северна Македония заради данни, че са руски шпиони. 

Със заповед на председателя на ДАНС са им наложени принудителни административни мерки „експулсиране", „отнемане правото на пребиваване" и „забрана за влизане в Република България" за период от пет години. "Мерките са наложени във връзка с извършвана от тях дейност, насочена срещу националната сигурност и интереси на Република България.

"Придобити са данни за действия на посочените лица, свързани с реализацията на различни елементи от хибридната стратегия на Руската Федерация за целенасочено оказване на въздействие върху обществено-политическите процеси в Република България в полза на руските геополитически интереси", казват в прессъобщение от ДАНС.