0

С амо 135 лв. плаща държавата за красив ум. Става въпрос за стипендия на месец на ученик, който е спечелил олимпиада. Тя се изплаща от училището в рамките на 12 месеца, като общата й стойност е 1620 лева, казаха от МОН специално за „Телеграф“. От началото на годината български ученици са спечелили 24 медала от международни олимпиади по експериментални науки, химия, физика и математика. 

Право

Право на стипендия имат взелите участие в някоя от 15-те международни или 36 български надпревари. Финансова награда могат да получат призьорите на Национално зимно математическо състезание за ученици от VIII до XII клас; Национално състезание по лингвистика; Пролетни математически състезания; Пролетно национално състезание по физика; Национални олимпиади по информатика, биология и здравно образование, математика, български език и литература, история и цивилизации, Национален конкурс „Млади таланти“, организиран от МОН и др. Международните състезания са по химия, философия, математика, физика, информатика, лингвистика, астрономия, география и икономика и др. 

Успехи

5 купи и 31 медала грабнаха деца от Стара Загора от  провелият се в Несебър 10-и финал на турнира „Математика без граници“ за ученици от 1-ви до 12-и клас. В трите състезания – индивидуално състезание, отборно състезание и турнира по решаване на алгебрични уравнения участваха учениците от Града на липите. За отличното си представяне те получиха 1 златна, 2 сребърни и 2 бронзови купи, както и 11 златни, 7 сребърни и 13 бронзови медала. Те се съревноваваха със свои връстници от 10 страни – Азербайджан, България, Естония, Казахстан, Малта, Румъния, Сърбия, Узбекистан, Украйна и Черна гора.

*По статията работиха Владимир Христовски, Елена Дюлгерова