0

М инистерството на вътрешните работи няма информация за разкритата схема със социални помощи в Белгия, които били пренасочвани към България. Това заяви вътрешният министър Калин Стоянов. Засега белгийските власти не са търсили за съдействие българските си колеги, посочи министърът.

„След като видяхме публикацията, сме отправили официално запитване чрез Дирекция „Международно оперативно сътрудничество” и чакаме информация. Ако се наложи, ще съдействаме с каквото е необходимо”, каза Стоянов.

Разкриха измама със социални помощи, пренасочвани от Белгия към България

Той коментира и мигрантския натиск на българо-турската границата. През изминалото денонощие 188 чужденци са се опитали да преминат браздата. В сравнение с 2023 г. на същата дата опитите били 1028.

От началото на годината досега 19 хиляди души са опитали да прескочат оградата. За същия период през миналата година те са 73 хиляди.

„Продължава трайната тенденция за намаляване на мигрантския натиск по отношение на България. Успяхме да покажем на нелегалните мигранти, че не бива да минават по пътя към Европа през България, тъй като трудно ще преминат българо-турската граница”, допълни министърът.