1

П арламентът събра кворум, след като половин час по-рано нямаше достатъчно регистрирани депутати. Председателят на парламента Росен Желязков предложи 2 допълнителни точки. Като първа - осигуряване на допълнителни средства за "Мини Марица Изток", а като точка 5-а гласуване на неговата оставка.

След това народните представители гласуваха оставката на Желязков да стане точка първа, след предложение на Асен Василев за пренареждане на дневния ред.

ПП-ДБ и БСП внесоха искане за предсрочно освобождаване на Желязков за цялостното му поведение като ръководител на институцията и за системно неизпълнение на законодателната програма.

Според ПП-ДБ Желязков злоупотребява с власт и правомощия и работи в интерес на политическия блок ГЕРБ- ДПС. По-рано оставката на председателя на парламента поискаха и от "Възраждане" с конкретен мотив- не беше допусната точката за вота на недоверие към служебното правителство с аргумент, че не отговаря на Конституцията.

От ГЕРБ и ДПС не погледнаха сериозно на искането за оставка на председателя на Народното събрание в последните часове на работата му. Бойко Борисов го определи като емоционални изблици, а Делян Пеевски-популизъм.

Възраждане обвиниха ПП-ДБ и БСП, които внесоха искането за оставката на Росен Желязков ,че имат договорка с ГЕРБ-СДС и затова 8 депутати от ПП-ДБ и 6 от БСП не са се регистрирали.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че искат оставката на председателя на парламента, защото са принципни в това да искат правилника на НС да се спазва, съобщават БНТ. Отрекоха всякакви интерпретации, че са сближили позиции с ПР- ДБ или Възраждане като са дали подписите си и в двете искания за оставката. Нинова коментира, че очевидно Възраждане нe са събрали достатъчно подписи и затова в НС е внесена само подписката на ПP-ДБ и БСП.