0

А рест за баща и син в Гърция по обвинение, че са купували олио от България, оцветявали са го и са го препродавали като първокласен зехтин. От химическия анализ е станало ясно, че продуктите им са маслени и са оцветени с хлорофил, предава NOVA.

До разплитането на схемата се стигнало, след като производители от Гърция разбират, че в България, в района на Петрич, се продава зехтин на цена от 35 лева за тенекия от 5 литра. Гръцките производители закупили от този зехтин и го подложили на химически анализ. Тогава става ясно, че това е маслен продукт с оцветители.

Започва разследване и се стига до склад в Солун, където са намерени машините за производство. Става ясно, че фалшивият зехтин се е правил от олио, купено от България.

Арестувани са баща и син на 80 и на 36 години. Конфискувани са машините, фактури от минали години, както един камион, който е пренасял стоката към България.

Вчера двамата бяха освободени от ареста. Очаква се прокуратурата да повдигне обвинения срещу тях. Тече разследване.

Дотук се знае, че фалшивият зехтин е продаван основно в България. Освен евтиния край Петрич, се е продавал и като първокласен за 25 лева 1 литър. Използвани са фалшиви етикети на наложили се марки.