0

С разгорещен дебат започнаха разискванията по първия вот на недоверие срещу кабинета “Денков-Габриел”. Опозицията поиска вот на недоверие срещу правителството заради недоволството в сектор “Енергетика” и бе внесен с подписите на “Възраждане”, “Има такъв народ” и БСП. 

Дебатът откри Искра Михайлова от “Възраждане”, която изчете от парламентарната трибуна мотивите на вносителите. Михайлова заяви, че базов критерий за развитие на енергетиката е наличието на собствен ресурс. Тя припомни, че в годините са били затворени блокове на АЕЦ ”Козлодуй”, зачеркнат е бил проектът АЕЦ „Белене”, провалени са били газопроводът "Южен поток" и нефтопроводът "Бургас - Александруполис", а бъдещето на въгледобива у нас е ставало все по-неясно. Михайлова отчете още, че България от най-голям износител в региона е напът да се превърне във вносител. 

Съпредседателят на “Продължаваме промяната” Кирил Петков отвърна на Михайлова, като бе категоричен, че вотът няма да мине.  Петков премина в контраатака, като обвини опозицията, че няма визия за управлението на страната, а се опира на “пропаганда, основана на страх и омраза”. 

“Правителството е на власт едва от 128 дни, докато в мотивите на "Възраждане", ИТН и БСП са посочени проблеми в енергийния сектор от последните 30 години”, отсече Петков. „Подозирам, че много от вас биха се радвали да сме част от евраазийския съюз на Путин“, заключи той.

В отговор на Петков на трибуната излезе Искра Михайлова, която обяви, че “опорките” на управляващите по вота вече са изтекли в медиите.

„Господин, Петков, днес е 12-и, а не 11-и. Освен това си объркахте изказването с г-н Денков, защото ние тези ваши думи ги четем от вчера. Ако не знаете, вашите опорки изтекоха в медийте. Четете си сценария, за да ни е по-лесно по-нататък. Сгрешихте го от първото излизане“, подчерта тя.

Михайлова бе подкрепена от Тошко Йорданов, който също нападна мнозинството.

 „Леко ме изпревариха, но файлът се казва „Разпределение говорене на министрите – вот на недоверие““, допълни Йорданов думите на Михалова и изчете част от въпросните “опорки”. 

„Общата картина се насочва към глобалния фон – към колосалния напредък, който кабинетът има за четири месеца. Министър Радев после да знае какво да каже – да изпозлва думата лъжа свободно”, гласят опорките според Йорданов. 

“Е г-н Радев, използвайте тази дума свободно“, обърна се Йорданов към енергийният министър и предизвика бурен смях в залата, след което продължи с опорките. 

„Василев, ако не успеел от трибуна, да го кажел в кулоарите – „Внася спокойствие за цените на тока и посочва колосалният напредък, който кабинетът навакса за 4 месеца“, разкри той. 

„Три пъти има „колосален“ в тези опорки. Този, който ги е писал , е колосален накадърник. Вие сте тотални шушумиги. Оставям ви го тука, да се ориентирате, като четете“, завърши Йорданов и остави лист с хартия на трибуната.