0

Н арушения при издаването на удостоверения за търпимост на незаконни сгради във Варна са извършвани системно от бившия главен архитект Виктор Бузев, който беше дисциплинарно уволнен. 

Това оповести кметът на Варна Иван Портних, като посочи и два конкретни случая в районите „Аспарухово“ и „Владислав Варненчик“. 

Проверка

Новият главен архитект Стоян Петков посочи, че е направил пълна проверка на издадените удостоверения и през последните месеци те са едва 12 при над 300 при предшественика му. Показани бяха и снимки, които доказват как въз основа на „документ за търпимост върху гола зелена поляна “ на терен във „Владиславово“ е изградена къща.

Този документ доказва, че на поляната уж е имало сграда преди 2001 година, затова през 2022 г. там се появява нова къща. Този документ се издава само ако в конкретния поземлен имот е имало постройка преди 2001 година.

От сателитна снимка от 2016 година обаче ясно се вижда, че това категорично не отговаря на истината. На този принцип само през миналата година в район „Приморски“ са издадени 280 подобни удостоверения за търпимост. Ето така, без документи и разрешения се появяват нови сгради, коментира кметът. 

От сателитните снимки личи, че в реалността постройки няма там, където по документи има.