0

35 студенти от различни български университети, евродепутати, управленци, експерти и бизнесмени участват в Шестата международна лятна академия по лидерство, която започна в Банско и е организирана от Висшето училище по телекомуникации и пощи (ВУТП).

"Разчитаме на позицията ви като граждани и студенти по обсъжданите теми, защото всяка година от този форум се раждат нови важни идеи", така ректорът на Висшето училище по телекомуникации и пощи проф. Миглена Темелкова откри проявата.

Тазгодишното й издание е под надслов „Балканите като лидер в контекста на Европейската сигурност”.

"Естествено, когато подготвяхме академията, ние не предполагахме, че в деня на провеждането си ще звучи толкова актуално и толкова важна ще се окаже, предвид обстановката в страната и на Балканите, но това я прави само по значима", заяви в началото проф. Миглена Темелкова. "Целта ни е да работим за надграждането на лидерския потенциал на студентската общност в България", изтъкна още тя.

От 30 май до 2 юни академията ще предложи на студенти и университетски преподаватели възможността да се запознаят с гледната точка по темата Балканите като лидер в контекста на европейскага сигурност на евродепутати, политици, мениджъри,, експерти по сигурност и академици. Те ще дискутират с младежите по теми като евроинтеграцията на Западните Балкани, предизвикателствата пред сигурността на Балканския полуостров, рисковете и възможностите, които носи Изкуствения интелект, академичното сътрудничество като средство за преодоляване на препятствията в международните отношения и др.

Особен интерес за региона Югозападна България представлява последният панел от първия ден на конференцията, който събра на едно място всички областни управители – Людмил Веселинов – областен управител на Перник, инж. Александър Пандурски – областен управител на Кюстендил, Слави Христов – заместник - областен управител на Благоевград, Радослав Стойчев – областен управител на София област. Гост на проявата е и доц. Пламен Богданов, ръководител на катедра "Национална сигурност" в УНИБИТ.