0

П ровали се идеята на районния кмет на „Възраждане“ Савина Савова да бъде закрито столичното 76-о училище „Уилям Сароян“ и в сградата му да се премести началният курс на 32-ро СУИЧЕ "Св. Климент Охридски", което и в момента е тясно и се пръска по шевовете от желаещи да се обучават в него. За намеренията на Савова пръв разказа „Телеграф“, като преди месеци тя обяви пред медията ни, че от началото на тази учебна година децата от елитното училище ще преминат на едносменен режим, тъй като в известното още като арменско школо, паралелките са маломерни.

Обрат

Дни преди 15 септември обаче докладът на районния кмет удари на камък, а от ВМРО разкриха в социалната мрежа, че арменската общност у нас дори не е била информирана за намеренията на Савова и 32-ро училище. Общинският съветник Малина Едрева каза пред „Телеграф“, че на срещата преди дни са търсели решение, което да влезе в сила от началото на следващата учебна година, но то също се е отложило. „Трябва да се направи ясна оценка на ситуацията за прием в 76-о, за да може той да се повиши. Сега едните деца учат на две смени, а другите учат в полупразни стаи“, коментира Едрева. Според нея в настоящия случай трябва да се намесят експертите, които да кажат как да се действа, и отправи призив към директора на 76-о Емилия Стефанова да бъде мениджър на ниво.

Общност

Журналистът и представител на арменската общност у нас Вартануш Топакбашян коментира пред медията ни, че официално никой не ги е информирал какво предстои да се случи с училището, в което тя и децата й са учили там. Тя научила за плановете на общината от директора на 76-о ОУ. Последвала среща с кмета на София Йорданка Фандъкова, на която общността е изложила своите искания. Според тях е недопустимо закриването на училището, но все пак ако се стигне до тази развръзка те имат няколко искания. „Ние бихме искали да съществува „Уилям Сароян“ дори като филиал на 32-ро и да съществува паралелка с преподаване на арменски език, като СИП“, посочи тя и добави, че е възпитаник на двете училища. Топакбашян призна, че в момента няма арменци в 76-о, не се преподава този език и дори нейните съграждани не изпращат децата си там, защото не са доволни от нивото му и предпочитат да отидат на друго място. Тя каза също така, че по отношение на приема в 32-ро най-вероятно не се спазва районирането за разлика от другото школо, което води до ограничаване на достъпа.