0

Н овият начин за извиняване на отсъствията с електронни медицински бележки предизвика объркване и суматоха в училищата, съобщи „Марица”.

Лични лекари на пловдивски ученици вече са издали документа електронно, макар че за начало бе обявена датата 1 октомври. Класни ръководители  разказват, че в този формат е-бележките отиват там, където се съхраняват и електронните направления за преглед при специалист. А училищата все още нямат достъп до тази база-данни. Така за момента класните ръководители са с вързани ръце и не могат да извинят отсъствията.

За да се предотврати хаос, учебни заведения са взели решение до официалното стартиране на системата, което се очаква следващата седмица, да приемат само хартиени бележки. И това обаче не решава изцяло проблема, защото лични лекари, които вече са ги издали електронно, отказват да дублират и с хартиена бележка.

Нямаме официални указания от МОН как да се действа към момента, освен че системата ще стартира от 1 октомври, коментира началникът на Регионалното управление на образованието Иванка Киркова.

От началото на следващия месец ще важат само електронните медицински бележки. Министерството на електронното управление даде разяснения по най-често отправяните въпроси. Сред тях е и дали ще се плаща за бележките. Както и преди, те не са в основния пакет дейности, които се покриват от НЗОК. Всеки общопрактикуващ лекар е длъжен на видно място да има ценоразпис и сам определя таксата за услуги, които не се покриват от Здравната каса. Затова някои може да не таксуват, а други да искат 1, 2 или 3 лв. Трябва да издават и касов бон, гласят поясненията от трите министерства. Междувременно на вратата на кабинет на личен лекар в пловдивско ДКЦ вече е обявена цена от 5 лв. за медицинска бележка за отсъствия на ученик.

Ако системата сработи без проблеми от идната седмица, в момента на издаване на електронната бележка данните от нея ще постъпват в Националната електронна информационна система за предучилищно и училищно образование, откъдето автоматично ще се предават към електронните дневници за извиняване на отсъствията на ученика. Електронните медицински бележки ще стават и веднага видими за родителя в електронния дневник. Класният ръководител, директорът и родителят не е необходимо да правят нищо допълнително. Всички използвани електронни дневници в системата на образованието позволяват автоматично извиняване на отразените вече отсъствия, уверяват от МОН, МЗ и МЕУ.