0

С ветият Синод на Българската православна църква се надява Руската църква „Свети Николай Мириклийски“ да бъде отворена в най-скоро време, но това не от компетенциите и правомощията на БПЦ-БП. Това оповести Старозагорският митрополит Киприан след заседанието на Светият Синод на 3 октомври по повод шпионския скандал с храма и затварянето му от страна на Руското посолство в София.

Инициатива

Няколко дни по-рано стана ясно, че главата на БПЦ патриарх Неофит е изпратил писмо до Московския и на цяла Русия патриарх Кирил. От изнесената информация стана ясно, че главата на БПЦ е уведомил руската страна, че са назначени четирима български свещенослужители, които да поемат обгрижването на храм “Св Николай Мирликийски”. Софийската Света митрополия е гарантирала, че никаква част от имуществото на църквата няма да бъде погубена или увредена.

След събирането си владиците обявиха че подкрепят напълно писмото и действията на Българския патриарх в качеството му на Софийски митрополит по отношение на храма-подворие. Източници на "Телеграф" обаче коментираха, че в момента патриарх Кирил е скрил писмото, образно казано, и ще бави до последно своя отговор. Именно за това и Синодът във вторник нищо не е успял да реши по казуса със заключената черква. „Реално, ако храмът се отвори с български свещеници, от Посолството на Русия трябва да дойдат лица, които да опишат всичко с приемно-предавателни протоколи. В църквата има много икони, злато и древни реликви, както и свети мощи. Отделно в касата може да има 5 лева, но после братушките да кажат, че е имало 500 000 лв. и кой ще ги възстановява“, коментираха духовници от Софийска епархия.

От изнесената вчера информация стана ясно, че тепърва канонично-правната комисия при Светия Синод ще проучва и анализира уставите за функциониране на Подворията в София и Москва, след което ще се произнесе. Против горното решение с особено мнение е гласувал Видинският митрополит Даниил. Говорителят на Синода - митрополит Киприан уточни, че собствеността на църквата не е обсъждана като тема, тъй като не е в правомощията на Светия Синод.

Разнобой

Някои от владиците взеха отношение още преди приемането на официална позиция по казуса, което говори за съществуващ разнобой в редиците им. "Руската църква е строена като посолска църква от Русия, в крайна сметка тя никога не е принадлежала на друг освен на Русия и руското посолство", коментира Ловчански митрополит Гавриил.

Клирици коментираха, че до часове се чака отговор от патриарх Кирил. На заседанието на Синода е имало предложение да се отвори само криптата под храма, където е саркофага с мощите на Св. Серафим и българските свещеници да служат там.