1

О хранители да могат да стават и хора с основно образование. Това предвиждат промени в изцяло нов проект на Закон за частната охранителна дейност, качени в Портала за обществено обсъждане на МС.

Законопроектът е изготвен след анализ как се осъществява частната охранителна дейност у нас и какви проблеми има. Един от тях е недостигът на кадри, тъй като динамиката на определени охранителни дейности налага набирането на голям брой служители за изпълнение на поети договори за охрана. Наличието на свободен трудов ресурс с определеното досега от закона образование – средно, е силно ограничен, поради което се променят изискванията към изпълнителите на частна охранителна дейност, гласят мотивите към законопроекта.

Лицензи

Лицензите за частна охранителна дейност се издават от ГД „Национална полиция“. Шефовете на охранителни фирми могат да сключват трудови договори само с пълнолетни и дееспособни лица. Необходимо е те да са български граждани или граждани на държава членка на ЕС. Не трябва да са осъждани за умишлено престъпление. Трябва да са психически и физически здрави. Това са и документите, необходими за кандидатстване за работа.

Временна заетост

В законопроекта се премахва изискването трудовото възнаграждение на охранителя да е „основно“. Причината за това е, че в много случаи заведения и дискотеки с охрана работят само през определени дни и охранителите имат и други трудови правоотношения, а това им се явява допълнително. Това се отнася и за сезонните обекти, временните такива, както и при охраната на мероприятия. Там служителите работят временно и обикновено имат и друг трудов договор. Трябва да се има предвид и това, че заплащането на този вид охрана не е толкова атрактивно и охранителите често го ползват като допълнителна работа, обясняват от правосъдното министерство, което внася промените.

Глоби

В законопроекта е записано, че шефовете на охранителни фирми, които са наели служители, неотговарящи на изискванията, се наказват с глоба от 500 до 1000 лв. за всяко отделно нарушение. А автомобилите, превозващи ценни пратки и товари, трябва да бъдат оборудвани с видеонаблюдение. Ако стойността на товара е над 5 млн. лв., задължително трябва да има съпътстващ автомобил с двама охранители.