0

Б раковете в цялата страна намаляват през последните години. Една от причините е да се избягват спорове за имоти между партньорите. Средната продължителност на брака до неговото прекратяване е 15,3 години. А в т. нар. интимно съжителстване са официално над 17 процента от двойките, но практически са повече. Това показват данни на Националния статистически институт. През 2022 г. са сключени 26 013 юридически брака, което е с 607 по-малко спрямо 2021 г. Според статистиката три четвърти от всички съюзи са в градовете (18 976).

Разводи

Броят на разводите през 2022 г. е 9525, или с 496 по-малко от регистрираните през 2021 година. От всички прекратени бракове 77.1% се отнасят за населението в градовете. Най-голям е делът на браковете, прекратени по „взаимно съгласие“ (67.3%), следвани от „несходство в характерите“ (20.1%) и „фактическа раздяла“ (11.3%). Разводът не е бил първи за 11% от жените и 11.1% от мъжете, разтрогнали своя съюз през 2022 година. Средната продължителност на брака до неговото прекратяване е 15.3 години.

В България съжителство между двама души на семейни начала, без брак, придобива популярност през последните 30-35 години. Между двете преброявания – 2011-2021, броят на тези семейства се увеличава с 34 698 и през 2021 г. в съжителство без брак живеят 324 591 (17.4%) от всички семейства в страната. Семейните двойки с деца, живеещи без сключен съюз, са 27.3% от всички в страната.

Раждания

През 2022 г. средната възраст на жените при раждане на първо дете е 27.6 години. Средната възраст варира от 22.5 години за област Сливен до 30.7 години за област София (столица). Регистрирани са 1052 случая на многоплодни раждания, което е с 48 случая повече, отколкото през 2021 година. При 1040 от случаите са родени по две деца, а при 12 - по три. През 2022 г. броят на извънбрачните деца е 34 141, или 60% от всички раждания. Относителният им дял в селата (65.6%) е по-висок, отколкото в градовете (58.0%). За 80.2% от извънбрачните раждания има данни за бащата, което означава, че тези деца най-вероятно се отглеждат в семейна среда от родители, живеещи в съжителство без брак.

247 са сключените бракове в Стара Загора от началото на 2023 г. до 31 юли 2023г., тоест за половин година. За цялата 2022 г. официално „да“ са си казали 1064 двойки в Града на липите. Тенденцията очевидно е към намаляване на желаещите да преминат в групата на „семейните“.

Не може да се посочи точният брой на живеещите на семейни начала или във „фактическо съжителство“ двойки, обясниха от Териториално статистическо бюро в Стара Загора. По правило обаче те стават все повече.

Импровизирана анкета сред старозагорци, живеещи на семейни начала с деца, показа, че това са предимно млади хора, които не изключват възможността в някакъв момент все пак да узаконят връзката си и планират поне още едно дете.

Като причина да се въздържат да сключат граждански брак изтъкват, че сватбата е много скъпо удоволствие – излиза не по-малко от 10 000 лева. А при сключен брак усложненията, свързани с имоти, са огромни.

Пример

Пример дава 38-годишният Петър Иванов, който е в чудесни отношения с партньорката си Симона. Двамата имат 3-годишно дете и не изключват възможността за още едно, но нямат намерение да узаконяват връзката си.

„Да речем, единият от партньорите има собствен имот. По време на връзката той бива продаден, за да се закупи друг. В този случай правата на двамата съпрузи върху новозакупено жилище стават равни. При развод партньорът, който фактически го е купил с парите от предишния му собствен имот, е жестоко ощетен. При развод цялото имущество, придобито по време на брака, автоматично се дели наполовина. Ако единият от партньорите е вложил повече, трябва да го доказва по изключително мъчителен и продължителен начин.“

По думите на Петър тези имуществени проблеми могат да се избегнат с предбрачен договор. Общо 17,2 процента са семействата в Русенска област, които живеят без сключен брак или в т. нар. съжителство към 7 септември 2021 г., съобщи за „Телеграф“ директорът на Териториалното статистическо бюро „Север“ Диана Самхарадзе.

Тя поясни, че семейство с две или повече лица в едно домакинство, в което двамата партньори са в юридически брак или в съжителство без брак, но и един родител с едно или повече деца също е семейство. Изчисленията сочат, че тези 17,2 процента са 9778 двойки в цялата област, които са предпочели да не чуят Менделсон. Това са 19 556 души, живеещи в брачно съжителство. Към 2021 г. семействата в Русенско са общо 56 849. 22,1 процента са семействата от един родител с едно или повече деца, а 60,8 процента са двойките в юридически брак.

Карат се и си крещят повече

Съвместното съжителство или съжителството на семейни начала се възприема все по-естествено като една по-удачна и по-безболезнена алтернатива на брака. Статистиката обаче е неумолима, съжителстващите без брак се карат, крещят си и се удрят повече от семейните двойки, показват редица проучвания, при които се констатират и много по-високи нива на престъпно поведение към другия сред съжителстващите на семейни начала. От всички съжителства без брак 70% са сред младите възрастови групи от 16 до 39 години. Преобладават и ражданията в безбрачни съюзи, които например във Варна са 54,1% от всички раждания за една година.

Църквата го обяви за грях

Още преди промените в семейния кодекс тогавашният Варненски и Великопреславски митрополит Кирил се обяви против тях заради опитите да се приравни в някои отношения статутът на брачните двойки и на тези, които живеят на семейни начала. "Бракът е свещен съюз и неслучайно съжителство”, категоричен беше владиката в коментар за готвените промени в семейния кодекс. „Всяко начинание, което няма благословия от Бога и Църквата, е грях. Това е даже богохулство. А най-страшният грях е хулата срещу Светия Дух”, категоричен беше тогава висшият духовник. „Не трябва да бягаме от божията благословия. Най-важното е всичко да се върши за слава Божия”, коментира още Дядо Кирил и подкрепи думите си с цитат от посланието на св. Апостол Павел: „Дори като ядеш и пиеш, трябва да го правиш за слава Божия”.

По темата работиха: Владимир Христовски, Елена Дюлгерова, Жанета Йорданова, Добромир Радушев