0

Н а 26 април официално ще бъде открита временната инсталация на художника Красимир Терзиев „Между миналото, което е на път да се случи, и бъдещето, което вече е било“. Тя се намира на мястото на бившия мавзолей в София. Авторът й каза пред „Телеграф“, че работата му не приключва с поставянето на надписа, а продължава с организирането на различни събития, които да помогнат на българите да превъзмогнат отминалия режим, който ги разделя. Всъщност това е новият момент в програмата на Столичната община „Навън“. „Идеята на инсталацията е да не бъде монумент, да не създава дистанция между публика и произведение, а да бъде включващо, да предизвиква участие у хората“, каза той.

Минало и бъдеще

Надписът е съставен от триизмерни букви, които вечер ще светят. Монтажът им ще започне на 22 април и ще трае 4 дни. „Надписът не е послание, то е покана да мислим в тези две посоки – посока минало и посока бъдеще“, заяви той и уточни, че инсталацията ще остане там в рамките на една година. „Поканата е хората да прекарват време на това място. То предразполага към състояние, в което можем спокойно да разсъждаваме върху миналото без травматични преигравания, да подходим спокойно спрямо фактите от нашето минало“, коментира още творецът и си пожела най-накрая да успеем да надживеем миналото и режима. Според него, независимо че там е шумно и натоварено, това е символно място за българите. „Това е едно минало, което като че ли още не сме отработили като общество, което още ни разделя и което още разбулва страсти. Това, което аз искам да направя с моя жест, е да загърбим страстите, да седнем да помислим и да разговаряме. Да се опитаме да си представим какви са визиите ни за бъдещето и как искаме да живеем заедно като общество“, добави той.

Събития

Терзиев обеща често да бъде на място, за да може хората да му споделят мнението си както за инсталацията, така и за диалог, който очаква да се провокира от събитията, които ще съпътстват престоя на надписа там. „Предвиждаме събития и срещи с малки групи хора. На 1 май ще има среща с немски художник и неговия курс от университета за изкуство в Берлин“, анонсира той. Артистът добави, че вече има създадена страница на инсталацията, както и че скоро предстои да създадат профил в социалната мрежа.